c S
Medresorska delovna skupina že snuje rešitve za zajezitev fiktivnih prijav prebivališč 24.09.2020 16:25 Ljubljana, 24. septembra (STA) - Ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) ves čas izvaja aktivnosti za zajezitev fiktivnih prijav prebivališč, saj so te nedopustne. Medresorska delovna skupina pod vodstvom MNZ že preučuje predlog normativov števila možnih prijav na istem naslovu glede na kvadraturo prostora in ob upoštevanju življenjskih okoliščin, so pojasnili na ministrstvu.

Medresorska delovna skupina za preučitev problematike fiktivnih prijav prebivališč posameznikov in s tem povezano zlorabo socialnih transferjev je bila ustanovljena v lanskem letu. Vodi jo notranje ministrstvo, ker gre za izrazito medresorsko materijo, pa v njej sodelujejo tudi predstavniki policije ter ministrstev za delo, za javno upravo, za okolje in prostor in za izobraževanje. Gre namreč "za kompleksno problematiko na več področjih, ki terja poglobljeno iskanje konkretnih rešitev", so poudarili na ministrstvu.

Kot možen ukrep skupina tako že proučuje predlog postavitve normativov števila možnih prijav glede na kvadraturo prostora ob upoštevanju življenjskih okoliščin (npr. prijava družine z več otroki). Z delom bo nadaljevala tudi v prihodnje, pod vodstvom državnega sekretarja Franca Kanglerja pa se bo prvič sestala v naslednjem tednu, in sicer 1. oktobra.

V Upravni enoti Maribor so namreč v začetku tega tedna uvedli postopek notranjega nadzora na področju prijave prebivališč. Kot so danes povedali za STA, preverjajo vse naslove, ki imajo prijavljenih več kot 20 oseb. Mariborsko upravno enoto je kot sporno v ponedeljek v odgovoru na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča (SNS) izpostavil premier Janez Janša.