c S
Komunalno podjetje Prodnik odpustilo dva sindikalna zaupnika 23.05.2020 10:10 Ljubljana, 23. maja (STA) - Predsednik in podpredsednik Sindikata VIR Prodnik Tomaž Ličen in Blaž Jazbec, ki se znotraj Komunalnega podjetja Prodnik zavzemata za zaposlitev agencijskih delavcev, sta ta teden dobila odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnih razlogov, je za STA potrdil Jazbec. Sindikalista trdita, da so očitki neutemeljeni in se bosta obrnila na sodišče.

Sindikat VIR Prodnik je bil ustanovljen januarja letos in šteje 22 članov. Ustanovljen je bil s ciljem urediti nepravilnosti okoli agencijskega dela v podjetju, je spomnil Jazbec.

Prodnik ima sicer prek agencije za posredovanje dela Kariera najetih nekaj manj kot 30 agencijskih delavcev, "rekorder, ki je najet prek agencije, pa dela za podjetje že 21 let".

"Žal podjetje z nami ni želelo govoriti in se ni odzivalo na naše pozive, da se odpravi hude kršitve agencijskih delavcev," je spomnil odpuščeni sindikalist.

Prav zato so se po njegovih besedah obrnili na župane vseh petih občin, ki so lastnice Prodnika, a so pri večini, razen pri županoma Moravč in Lukovice, naleteli na zaprta vrata. Težave se tako kljub poskusom posredovanja moravškega župana Milana Balažica s sklicem skupščine še ne urejajo.

Nasprotno, v novem sindikatu se po njegovih besedah že ves čas soočajo z grožnjami predsednika "starega" sindikata v komunalnem podjetju Boštjana Novaka, ki naj bi dobro sodeloval z direktorjem podjetja Markom Faturjem.

Novak je po Jazbečevih besedah tistim, ki so se želeli včlaniti v nov sindikat, žugal, "da bo direktor odpustil vsakega, ki se bo vpisal v sindikat VIR Prodnik". "To se je tudi že zgodilo, saj so odpustili tri agencijske delavce," je ponovil.

Tudi sicer naj bi bil strah pred izpostavljanjem zaposlenih velik, saj naj bi v podjetju obračunali z vsakomer, ki bi si denimo dovolil o dogajanju spregovoriti v medijih.

Marca oziroma aprila sta tako opomin pred odpovedjo zaposlitve dobila še Ličen in Jazbec osebno. Ne glede na to se nista vdala, tako da je sindikat minuli mesec Faturja kazensko ovadil zaradi šikaniranja in oviranja sindikalnega dela. Sindikalista sta nato prejela vabili na zagovor pred odpovedjo pogodb o zaposlitvi, v torek pa sta izgubila delo, je potek dogodkov opisal Jazbec.

V sindikatu so prepričani, da so očitki zoper njihovo vodstvo neutemeljeni. Eden od glavnih razlogov za odpoved pogodb naj bi bila, da je Novak oba sindikalista, ki jima je sicer v podjetju nadrejen, prijavil, da nad njim izvajata mobing.

Med očitki Ličnu so še, da je imel nesrečo s službenim avtomobilom, pri čemer naj bi vozil po omejitvah, tudi test alkoholiziranosti je bil negativen, da je malomarno montiral sušilec za roke in da je bil v kavarni, zaradi česar naj bi trpelo delo. Jazbec naj bi bil medtem dva dni neupravičeno odsoten z dela, čeprav sam trdi, da mu je bil odobren dopust.

Oba zavračata vse očitke. Kot sta zapisala v sporočilu za javnost, so neutemeljeni in podani "zaradi zadev, ki se ne morejo šteti kot kršitev delovnega razmerja". Taka odpoved ne more biti zakonita in bo padla na sodišču, verjameta.

"Jasno je, da je direktor Fatur naredil še ultimativen korak, da razbije sindikat in se znebi žvižgačev v svojem podjetju, ki opozarjata na kršitve v zvezi za agencijskim delavci," sta navedla in napovedala iskanje pravice na sodišču.

Na nesprejemljivo prakso omejevanja sindikalnega boja v Sloveniji z odpuščanjem sindikalistov je ob postopku odpovedi Jazbecu in Ličnu opozorilo 19 sindikalnih in drugih delavskih organizacij, ki zahtevajo takojšen preklic odpovedi, ureditev nezakonitega stanja s področja agencijskega dela v podjetju Prodnik in spremembo zakonodaje, da bo bolje zaščitila sindikaliste, so za STA sklenili v sindikatu VIR Prodnik.