c S
Sindikat KSS vodstvo Tovarne olja Gea obtožuje kršitve pravic 22.05.2020 13:11 Slovenska Bistrica, 22. maja (STA) - Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) je danes opozorila na domnevno kršenje z ustavo zagotovljenih pravic do sindikalnega povezovanja v sklopu njihovega sindikata v Tovarni olja Gea iz Slovenske Bistrice, ki naj bi trajalo že leto in pol. Na delovnem sodišču so sprožili kolektivni spor zaradi nepriznavanja reprezentativnosti.

Kot so sporočili iz omenjenega sindikata, vodstvo družbe ne priznava njihove reprezentativnosti, čeprav za to izpolnjujejo vse z zakonom določene pogoje. Namesto socialnega dialoga naj bi bili njihovi člani deležni napadov in groženj tako s strani uprave kot tudi drugega sindikata. Zaradi kršitev predpisov so odgovorna direktorja Igorja Hustića in Matejo Cvetko že lani kazensko ovadili.

V sindikatu KSS dodajajo, da je mariborsko tožilstvo v zvezi s tem uvedlo preiskavo, nedavno pa so na delovnem sodišču sprožili tudi kolektivni spor zaradi nepriznavanja reprezentativnosti. Kljub že izvedenemu izrednemu inšpekcijskemu nadzoru mariborske enote delovnega inšpektorata, v katerem kršitve niso bile ugotovljene, so podali ponovno prijavo z enako vsebino glavnemu inšpektorju za delo.

Kot pojasnjujejo, so se pred skoraj dvema letoma zaposleni v bistriškem podjetju zaradi domnevnega nezadovoljstva z obstoječim sindikatom sindikalno organizirali v okviru KSS. Vse od začetka njihovega delovanja podjetje zavrača vsak socialni dialog in s tem delavcem odreka z ustavo zagotovljene pravice.

V KSS ob tem ugotavljajo, da inšpektorat za delo tako v tem kot v mnogih drugih primerih po njihovem ne izvaja svojega osnovnega poslanstva, delodajalci pa posledično lahko nekaznovano grobo kršijo z ustavo zagotovljene temeljne pravice delavcev in nekaznovano ustrahujejo delavce. V mnogih primerih naj bi zaposlenim celo grozili, da lahko ostanejo brez službe, če ne bodo izstopili iz sindikata.

Vodstvo bistriške družbe je za STA danes v prvem odzivu zatrdilo, da trditve sindikata absolutno ne držijo, daljše pojasnilo pa so obljubili za prihodnji teden.