c S
Nekdanji prvi mož ECB Draghi: Zadolževanje v tem času edina prava možnost 26.03.2020 19:50 London, 26. marca (STA) - Nekdanji prvi mož Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi je naklonjen izjemnim intervencijam vlad evropskih držav za blaženje posledic pandemije novega koronavirusa. Posledice virusa je primerjal s prvo svetovno vojno in dodal, da je kopičenje dolga za financiranje ukrepov edina prava možnost.

Izgubo prihodkov v zasebnem sektorju in posojila, ki jih bo ta potreboval, bodo morale sčasoma v celoti ali deloma prevzeti države, je v britanskem Financial Timesu zapisal Draghi.

Prepričan je, da se bodo morale države odločiti za kopičenje dolga, da bodo zaščitile prebivalce in gospodarstvo pred šoki, za katere realni sektor ni kriv in jih ne more absorbirati, Draghijevo pisanje povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Alternativa ... bi bila mnogo bolj škodljiva za gospodarstvo in na koncu za vlade," verjame.

Italijanski ekonomist je izpostavil še, da ima le država moč zaščititi delovna mesta in zagotoviti likvidnost podjetij. Med ukrepi je omenil jamstva za bančna posojila podjetjem in neposredno pomoč.

"V tej krizi je nujna sprememba miselnosti, kot bi bila v času vojne," je ocenil.

Nekatere evrske države so že sprejele bogate svežnje ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu, denimo Nemčija in Francija, nekatere pa so bolj zadržane, med njimi Italija in Španija.

EU je sicer zaradi pandemije že omogočila prožnost pravil, ki jih sicer postavlja pakt o stabilnosti in rasti, kar pomeni, da države lahko presežejo javnofinančni primanjkljaj v višini treh odstotkov BDP in javni dolg v višini 60 odstotkov BDP.

ECB je medtem minuli teden sprožila 750 milijard evrov težak program odkupov obveznic, pri tem pa odpravila ključno do zdaj veljavno omejitev, to je, da je mogoče odkupiti le 33 odstotkov obveznic neke evrske države. S tem bo pomembno priskočila na pomoč najbolj prizadetim državam, denimo Italiji.