c S
OZS kliče na pomoč v krizi ugaslim samostojnim podjetnikom 26.03.2020 19:49 Ljubljana, 26. marca (STA) - Po podatkih Ajpesa je v tem mesecu svojo dejavnost zaprlo 1400 samostojnih podjetnikov, mnogi med njimi, da jim kljub izpadu prihodkov zaradi epidemije koronavirusa ne bi bilo treba plačati prispevkov in davkov. V OZS zato predlagajo, naj bodo do pomoči upravičeni tudi tisti, ki so s.p. ta mesec zaprli in bi ga zdaj želeli ponovno odpreti.

"Razumeti moramo stisko številnih samostojnih podjetnikov, ki so tako rekoč čez noč ostali brez prihodkov zaradi upada naročil ali zaprtja obratovalnic. In ker se je najprej govorilo zgolj o odlogu prispevkov in davkov, so številni v strahu svoj s.p. raje zaprli. Želimo, da bodo torej tudi ti deležni pomoči s strani države, sicer bodo pristali na zavodu za zaposlovanje oziroma bodo potrebovali socialno pomoč, kar pomeni breme za državo," je predlog pojasnil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh.

Gospodarskemu ministrstvu in vladi so danes tudi predlagali, naj vsi ukrepi za malo gospodarstvo veljajo že od 1. marca dalje, ko so se krizne razmere, s tem pa izguba naročil in prihodkov, začele. Vlada je sicer epidemijo novega koronavirusa razglasila 12. marca.

Na OZS si tudi želijo, naj se natančno opredeli, za koga določeni ukrepi veljajo. Največ nejasnosti in vprašanj se pojavlja ravno pri nosilcih dejavnostih, ki zaposlujejo, so opozorili.

Zakon o interventnih ukrepih na področju plač in prispevkov, ki ga je DZ sprejel prejšnji teden, bo samozaposlenim ponudil odlog plačila socialnih prispevkov za april, maj in junij letos. Zakon naj bi začel veljati v soboto, vendar je vlada ta teden napovedala obsežnejšo pomoč za samozaposlene, med drugim v obliki odpisa plačila prispevkov ter mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov neto minimalne plače. Podrobnosti bo predvidoma dorekla na petkovi seji.