c S
Agencija za zavarovalni nadzor: Zavarovalnice stabilne, tveganj za potrošnike ni 26.03.2020 19:45 Ljubljana, 26. marca (STA) - Finančna stabilnost zavarovalnic je tudi v času izjemnih okoliščin zaradi epidemije novega koronavirusa ustrezna, so danes sporočili iz Agencije za zavarovalni nadzor. Prav tako ni dodatnih tveganj za kritje škode in škodnih dogodkov za potrošnike, so zatrdili.

V agenciji so v sporočilu za javnost ocenili, da so dosedanji ukrepi, ki jih je odredila država, v zavarovalniškem sektorju primerno sprejeti in uveljavljeni.

Potem ko je vlada sredi meseca sprejela odlok, s katerim je začasno prepovedala neposredno prodajo blaga in storitev potrošnikom, je dodatno pojasnila, da "lahko zavarovalnice začasno opravljajo ponudbo/prodajo vseh zavarovalnih vrst in proizvodov preko spleta na daljavo".

Vlada je sicer izdala tudi odlok o samodejnem podaljšanju registracijskih dovoljenj do 16. aprila, ki vključuje podaljšanje veljavnosti zavarovanja motornih vozil. Agencija je v povezavi s tem danes opozorila, da lahko zavarovanci tudi v vmesnem času na daljavo sklepajo, obnavljajo oz. podaljšujejo vsa obvezna zavarovanja v prometu.

Da bi zavarovalnice ustrezno vzdrževale storitve, je agencija pri vseh preverila, kako se odzivajo na državne ukrepe, pri tem pa ugotovila, "da so ustrezno kapitalizirane, da njihovo poslovanje zaradi trenutnih razmer ni bistveno okrnjeno in da so potrošnikom sposobne zagotavljati storitve".

"Zavarovalnice se bodo v primeru daljšega trajanja epidemije v bližnji prihodnosti najverjetneje soočile z oteženimi razmerami zaradi spoprijemanja z zahtevnimi tržnimi razmerami in vzdrževanjem poslovanja, hkrati pa bodo še naprej sprejemale ukrepe za zaščito zaposlenih in strank," so zagotovili v agenciji.

Glede vpliva epidemije na poslovanje zavarovalnic pa so ocenili, da bosta kratkoročno največjo težavo predstavljala padec vrednosti sredstev in zmanjšanje obsega poslovanja. Povečali so se tudi operativna tveganja in verjetnost kibernetskih vdorov.

"V zvezi s kibernetskimi tveganji je v zadnjem času zaznati povečano število zlorab pri poslovanju preko spleta, kar je med drugim posledica trenutnih razmer in dejstva, da potrošniki in gospodarski subjekti pogosteje kot sicer uporabljajo elektronske storitve," so pojasnili v agenciji. Potrošnikom zato priporočajo, da so pri vseh oblikah elektronskega poslovanja posebej previdni.

Izpostavili so še, da trenutno večjega povečanja škod in likvidnostnih težav ni pričakovati.