c S
Posledice virusa čutijo tudi avstrijska podjetja v Sloveniji 26.03.2020 19:42 Ljubljana, 26. marca (STA) - Epidemija novega koronavirusa vpliva tudi na poslovanje avstrijskih podjetij v Sloveniji. V prihodnjih mesecih pričakujejo večji upad prometa in upajo, da bodo ob ustrezni podpori države lahko obdržala čim več svojih zaposlenih, so sporočili iz predstavništva avstrijskega gospodarstva v Sloveniji Advantage Austria Ljubljana.

Posledice izbruha novega koronavirusa že čuti 87 odstotkov podjetij z avstrijskim kapitalom v Sloveniji. Da se jim bodo prihodki v prvi polovici leta zmanjšali za več kot 80 odstotkov, jih pričakuje 13 odstotkov, da bo upad vsaj 50-odstoten, jih je odgovorilo 27 odstotkov, da bo vsaj 30-odstoten, pa 40 odstotkov. Le sedem odstotkov jih pričakuje, da trenutne razmere ne bodo vplivale na njihovo poslovanje.

Avstrijska podjetja v Sloveniji cenijo že sprejete oziroma na novo predlagane ukrepe slovenske vlade za pomoč podjetjem. Izpostavljajo predvsem predlog o sofinanciranju čakanja na delo s strani države. Ob tem upajo, da bodo s pomočjo ustrezne podpore države lahko obdržala čim več svojih zaposlenih.

Obenem si želijo še dodatne podpore podjetjem, kot sta denimo moratorij na odplačevanje hipotekarnih kreditov in večja prožnost na trgu dela. V anketi, ki jo je Advantage Austria Ljubljana opravila med svojimi člani, je bil pogost tudi odgovor o v Avstriji uspešno uveljavljenem modelu skrajšanega delovnega časa. Delavci torej niso napoteni na čakanje na domu, ampak delajo v omejenem okviru, ki je sofinanciran s strani države.

Direktor Advantage Austria Ljubljana Peter Hasslacher je dejal: "Smo v obdobju, polnem izzivov. Trenutna zdravstvena kriza je zamajala svet in njene družbene ter ekonomske posledice so upravičeno zaskrbljujoče. Zato je ključnega pomena, da vlada sprejme ustrezne ukrepe za pomoč gospodarstvu, da se preprečita globoka recesija in socialna kriza."

Avstrija je z naskokom največji tuji investitor v Sloveniji. Več kot 1000 podjetij z večinskim avstrijskim kapitalom v Sloveniji zaposluje približno 20.000 ljudi.