c S

ECB opozarja na pretirano tveganje ob nizkih obrestnih merah

20.11.2019 12:40 Frankfurt, 20. novembra (STA) - Obrestne mere bodo najverjetneje še nekaj časa na zgodovinsko nizkih ravneh, zato je Evropska centralna banka (ECB) opozorila, da se ob nizkih obrestnih merah pogosteje pojavlja tudi pretirano tveganje vlagateljev, kar lahko ogrozi finančno stabilnost. Vlagatelji se zaradi donosov namreč raje odločajo za tvegane naložbe.

"Medtem ko nizke obrestne mere sicer spodbujajo rast gospodarstva, pa smo opazili, da spodbujajo tudi tveganje, ki bi lahko ustvarilo izzive na področju finančne stabilnosti," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opozoril podpredsednik ECB Luis de Guindos.

ECB je tako že zaznala več primerov pretirano tveganega ravnanja med različnimi investicijskimi in pokojninskimi skladi ter zavarovalnicami. "Mnogi so že povečali svojo izpostavljenost tveganim naložbam," je dejal.

Podpredsednik ECB je navedel še, da so se povečala tudi negativna tveganja, ki bi lahko ogrozila globalno gospodarsko rast in pa rast v območju z evrom.

Pri tem je med vzroki izpostavil "vztrajno negotovost in stopnjevanje trgovinskega protekcionizma, brexit in šibko rast držav v razvoju".