c S
Na Kariernem sejmu v Ljubljani 6000 obiskovalcev 09.11.2019 10:14 Ljubljana, 09. novembra (STA) - Kariernega sejma, ki ga je ta teden v Ljubljani organiziral zaposlitveni portal MojeDelo.com, se je udeležilo okoli 6000 obiskovalcev. Na sejmu jih je pričakalo 80 priznanih delodajalcev, ki so bili na voljo za razgovore, pa karierni svetovalci in strokovnjaki, ki so spregovorili tudi o tem, kako do sanjske službe. Pozvali so k proaktivnosti.

Mladi so lahko na delavnicah MojePrvoDelo spoznavali, katera znanja in veščine so potrebni za uspešen samostojen vstop na trg dela, pri svetovalcih Euresa pa so lahko dobili tudi informacije o možnostih zaposlitve v Avstriji in Nemčiji, so v sporočilu za javnost po dogodku zapisali organizatorji.

Obiskovalci so imeli priložnost spoznati tudi uporabnost Europass življenjepisa in se naučiti trikov za izboljšanje svoje predstavitve delodajalcem.

Poseben poudarek je bil na startupih. Neža Mlakar, ki v okviru svojega podjetja La Popsi izdeluje naravne sladoledne lučke in je iz hobija skupaj s solastnico podjetja Karmen Meze ustvarila dobičkonosno podjetje, je poudarila, da se "nič ne zgodi samo od sebe, treba je vložiti svoj čas, trud, denar in verjeti vase, ne glede na vse".

Start-up kotiček sta dopolnila Dean Habuš s predavanjem o vitkih metodah podjetništva, ki je mladim svetoval, naj se pred večjimi investicijami najprej prepričajo, ali ima njihova ideja potencial, in Žiga Berce, ki je na konkretnih primerih pojasnil, kaj loči na Kickstarterju uspešne projekte od neuspešnih.

Na sejmu se je zvrstilo tudi več predavanj. Specialni pedagog Marko Juhant je zbrane opozoril, da velja poiskati delo, ki se ga opravlja z veseljem. "Ko uživaš v delu, več ne delaš," verjame. Pozval je tudi k ukrepanju. "Kako postanete pisatelj pravljic? Začnite pisati pravljice, ne pa gledati na Youtubu, kako drugi pišejo," je izpostavil. Povedal je še, da talent za uspeh ni dovolj: "Samo poglejte, koliko talentov odkrijemo. Kje so? Ni jih, ker so poniknili. Prvič zato, ker niso dovolj delali. Drugič zato, ker niso bili dovolj predani."

Ključni vprašanji, ki si ju je treba zastaviti na poti do uspeha, sta, kaj delajo ljudje, ki so uspešni, in kaj delam, da jaz nisem, pa je menila trenerka uspešnosti Saša Einsiedler. Po njenih besedah se strah globoko zasidra že v otroštvu, ko od staršev dobimo občutek, da nismo dovolj dobri. Ta občutek nosimo s sabo tudi v odrasli dobi. Zaradi tega lahko pustimo slab prvi vtis in si ne upamo narediti koraka, ki bi lahko vodil do uspeha, je dejala. "Zgolj trem odstotkom ljudi uspe priti do tega, kar želijo, ker so pripravljeni nekaj narediti," je še povedala.

Nekdanja ministrica za delo Anja Kopač je spregovorila o spremembah na trgu dela. Ocene kažejo, da bo med 40 in 60 odstotkov današnjih del ogroženih zaradi procesov avtomatizacije, digitalizacije in robotizacije, je spomnila. Mladi se že prilagajajo tako, da si sami kreirajo delovna mesta in ustvarjajo svoje sanjske službe. Poudarila je, da je treba graditi svojo kariero skozi celo življenje, se učiti in prilagajati: "Prihodnost je negotova - zmagovalci bodo tisti, ki se bodo znali prilagajati."

Težavo pa lahko predstavlja tudi prekomerno celo. Kot je pojasnila psihologinja in psihoterapevtka Andreja Pšeničny, delovna izčrpanost še ne pomeni izgorelosti, deloholiki in perfekcionisti pa imajo večje možnosti, da zbolijo za to motnjo. Po njenih besedah je po raziskavi kar 30 odstotkov Slovencev izčrpanih, 20 odstotkov se jih počuti ujete, osem odstotkov pa jih doživi izgorelost. Vsem, ki stopajo ali so že aktivni na trgu dela, je svetovala: "Začnite iskati delodajalca, ki vas ne bo videl le kot sredstvo."

Karierni sejem MojeDelo.com je gostil 80 priznanih domačih in tujih delodajalcev, med njimi so bili Petrol, NLB, Big Bang, Krka, Generali, GEN-I, Gorenje, Akrapovič, Lidl, Spar Slovenija, Pošta Slovenije, Merkur, Mercator, Atlantic Grupa, Goodyear, Vzajemna, Adria Mobil, Iskraemeco, Park Škocjanske jame, Kolektor, Plastika Skaza, Philip Morris in Mahle Slovenija.