c S
V Yaskawi zadovoljni z delovanjem tovarne v Kočevju 09.11.2019 10:13 Bled/Kočevje, 09. novembra (STA) - Aprila odprta kočevska tovarna japonske korporacije Yaskawa je že polno operativna in deluje v skladu z načrti. Kot je povedal regionalni vodja Yaskawa Europe Manfred Stern, so z delovanjem tovarne, ki že zaposluje okoli 100 ljudi, zadovoljni. Na pripravo plana za prihodnje leto pa bo vplivalo tudi ohlajanje v avtomobilski industriji.

Korporacija Yaskawa, ki velja za največjega proizvajalca industrijskih robotov na svetu, je 25 milijonov evrov vredno tovarno industrijskih robotov v Kočevju odprla v začetku letošnjega aprila. Tovarna naj bi do leta 2023 zaposlovala približno 200 ljudi, dopolnjuje pa proizvodne zmogljivosti na Japonskem in Kitajskem. Pokrila naj bi približno štiri petine evropskega povpraševanja po industrijskih robotih Motoman.

Kot je po sedmih mesecih od odprtja tovarne ob robu Mednarodnega predsedniškega foruma na Bledu za STA povedal Stern, vse poteka po planu. "Zadovoljni smo tako s kvantiteto kot s kvaliteto," je o delovanju nove proizvodne enote korporacije dejal Stern in dodal, da je bilo obdobje učenja kratko in da so hitro dosegli zelo dobro kakovost izdelkov. "Zadovoljni smo, da gredo lahko sedaj evropski proizvodi evropskim kupcem," je izpostavil.

Proizvodnja v celoti deluje in v Kočevju tako proizvajajo več velikosti robotov. Vprašanje pa je, kakšna bo nadaljnja rast proizvodnje. "To bo malo odvisno tudi od zahtev evropskega trga, saj je avtomobilska industrija trenutno v nekoliko slabšem položaju. Investicije niso tako velike, kot so bile prejšnja leta," je povedal Stern.

Pojasnil je, da je avtomobilska industrija eden njihovih največjih kupcev in če v njej nekaj časa ni investicij, tudi Yaskawa nima toliko novih naročil. "Imamo pa srečo, da dobavljamo tudi podjetjem za proizvodnjo sestavnih delov tovornjakov, kjer je povpraševanje še vedno dobro," je navedel Stern.

Poleg tega se osredotočajo na rast v drugih branžah. Že sedaj Yaskawa večino robotov proda v druge industrije, ne v avtomobilsko. "Ne moremo pa seveda rasti tako, kot je bilo prvotno predvideno in moramo spremljati situacijo na trgu," je pojasnil Stern, ki se ohlajanja gospodarstva ne boji, mu pa to predstavlja dodatni izziv.

"Verjamemo, da so naši produkti dobri. V zadnjih letih smo pokazali, da smo sposobni ne le rasti ampak tudi povečati naš tržni delež. Dobivamo namreč projekte, ki jih je v preteklosti dobivala konkurenca," je o razlogih za optimizem dejal Stern. O tem, kakšni bodo plani za prihodnje leto, pa v luči aktualnega dogajanja še ni mogel govoriti, saj jih še pripravljajo.

"Se pa stvari, kar se tiče tovarne v Kočevju, odvijajo po planu, v pravo smer in smo zadovoljni," je zagotovil. Zadovoljen je tudi s pridobivanjem kadrov, s katerim zaenkrat nimajo težav. Na razpise namreč prejmejo veliko prijav, ne le iz Slovenije temveč tudi iz Hrvaške in bližnjih držav. "Naša največja naloga tako je, da med prijavljenimi najdemo prave ljudi," je sklenil.