c S
Teden na Ljubljanski borzi predvsem v znamenju Telekoma Slovenije 08.11.2019 19:54 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Ljubljansko borzo je ta teden zaznamovalo dogajanje okoli Telekoma Slovenije, ki je izgubil v sporu z Grki glede Antenne TV SL, kar ga bo stalo več milijonov evrov, vtisa na vlagatelje ni popravil niti višji dobiček, ustvarjen v devetmesečju. Delnice tega državnega telekomunikacijskega operaterja so teden končale s skoraj petodstotnim padcem.

Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je ta teden pridobil 1,32 odstotka in trgovanje končal pri 864,81 točke. Borzni posredniki so sklenili za 2,7 milijona evrov poslov, za vlagatelje so bile najbolj zanimive Krkine - lastnika je namreč zamenjalo za 1,6 milijona evrov delnic tega farmacevta iz Novega mesta.

Večina delnic v indeksu se je podražila, najvišjo rast so zabeležile delnice Cinkarne Celje, ki so se v primerjavi s prejšnjo sredo - borza je bila namreč v četrtek in petek zaradi praznikov zaprta - podražile za 4,44 odstotka na 188 evrov.

Sledile so delnice Krke (+2,52 odstotka na 65 evrov), Petrola (+2,01 odstotka na 355 evrov), NLB (+1,46 odstotka na 55,60 evra) in Intereurope (+1,40 odstotka na 1,45 evra).

Z rastjo, čeprav nižjo, se lahko pohvalijo tudi delnice Zavarovalnice Triglav (+0,63 odstotka na 31,90 evra) in Pozavarovalnice Sava (+0,59 odstotka na 17 evrov).

Medtem so na izhodiščni vrednosti ostale delnice Luke Koper in KD Group, in sicer pri 23,40 evra in 86,50 evra.

Z negativnim predznakom pa so teden končale delnice Telekoma Slovenije (-4,93 odstotka na 54 evrov) in Uniorja (-1,43 odstotka na 13,80 evra).

Najbolj je teden na borzi zaznamovalo dogajanje okoli Telekoma Slovenije. V ponedeljek so iz podjetja sporočili, da so izgubili v sporu z Grki glede Antenne TV SL.

Arbitražno sodišče v Švici je ugotovilo, da je družba Antenna Slovenia pravilno uveljavila prodajno opcijo v družbi Antenna TV SL in tako Telekomu za 34-odstotni delež v tej družbi naložilo plačilo kupnine v višini 17,595 milijona evrov skupaj z zamudnimi obrestmi in plačilom stroškov postopka.

Kot so pojasnili v Telekomu, so stroški zastopanja ter ekonomskih in pravnih strokovnjakov, ki jih je angažirala odvetniška pisarna, znašali 1,2 milijona evrov, taksa za arbitražo 200.000 evrov, skupni stroški nasprotne stranke 1,1 milijona evrov, zamudne obresti do ponedeljka pa 2,8 milijona evrov.

Odločitev je zmotila Telekomove nadzornike, ki so sredi tedna upravo zadolžil, da z ustreznim mednarodnim strokovnjakom preveri, ali obstajajo indici, da je pri poslu z Grki glede Antenne TV prišlo do kakršnegakoli oškodovanja družbe s strani tedanjih odgovornih oseb. Na podlagi prejetih ugotovitev bodo nadzorniki v sodelovanju z upravo družbe ustrezno ukrepali.

Vtisa ni popravil niti v devetmesečju ustvarjen dobiček. Telekom Slovenije je na ravni skupine v prvih devetih mesecih ustvaril 507,37 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je šest odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, tudi zaradi prodaje Blicneta. Dobiček iz poslovanja se je zvišal za 29 odstotkov na 35,89 milijona evrov, čisti dobiček pa za 25 odstotkov na 29,37 milijona evrov.

Tudi matična družba Telekom Slovenije je ustvarila za šest odstotkov manj prihodkov: čisti so se ustavili pri 453,41 milijona evrov, skupni poslovni pa pri 455,46 milijona evrov. Dobička iz poslovanja je bilo za 32,71 milijona evrov in je bil za 31 odstotkov višji, tolikšna je bila tudi rast čistega dobička, ki se je ustavil pri 29,61 milijona evrov.

Še vedno pa odmeva tudi nedavna zamenjava v vrhu Petrola. Nadzorni svet Petrola je namreč pred približno dvema tednoma z upravo - s predsednikom Tomažem Berločnikom ter članoma Rokom Vodnikom in Igorjem Stebrnakom - sklenil sporazum o odhodu s funkcije, in sicer zaradi razhajanj glede izpolnjevanja strategije družbe.

Ta odločitev je poskrbela za vznemirjenje tako v javnosti kot politiki, pojasnila za zamenjavo so zahtevali v Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki je zahteval sklic skupščine. Nadzorni svet Petrola, ki je danes podrobneje pojasnil razhajanja z nekdanjo upravo, je napovedal, da namerava vprašanje sklica skupščine obravnavati na seji prihodnji četrtek.

Nadzorni svet Petrola je sicer v današnjem pojasnilu glede razhajanja z nekdanjo upravo družbe glede izvajanja sprejete strategije navedel, da nekdanja uprava nadzornikom nikoli ni predložila verodostojnih gradiv o svojih predlogih. Potrditev teh predlogov bi pomenila bistveno odstopanje od strategije, so pojasnili in dodali, da se je odstopanje nanašalo tako na višino (večkratnik) in dinamiko potrebnih prihodnjih investicij kot na višino (večkratnik) in vrsto potrebnih virov financiranja za izvedbo teh investicij.

Berločnik, Vodnik in Stebrnak so se medtem ogradili od naknadnih pojasnil o dogajanju, ki jih je objavil nadzorni svet. Kot so zapisali v izjavi za javnost, ki jo je v njihovem imenu medijem poslala Odvetniška družba Zdolšek, gre za enostranska pojasnila, zato upajo, da bodo lahko svoja stališča pojasnili na izredni skupščini.