c S
Gospodarstveniki zadovoljni z obiska v Vietnamu 08.11.2019 19:53 Hanoj, 08. novembra (STA) - Slovenska podjetja, ki so na obisku v Vietnamu v četrtek in danes spremljala gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, so izrazila zadovoljstvo nad obiskom Vietnama, kjer so med drugim sodelovala na slovensko-vietnamskem poslovnem forumu.

Na poslovnem forumu je sodelovalo 11 slovenskih podjetij s področij proizvodnje kmetijske mehanizacije, električne opreme, orodij, jekla in logistike.

"Gospodarstveniki so izrazili zadovoljstvo z obiskom Vietnama, ki s 7,1-odstotno gospodarsko rastjo v letu 2018 predstavlja najhitreje rastoče gospodarstvo v Jugovzhodni Aziji. Z obiskom močne slovenske delegacije ter Gospodarske zbornice Slovenije nadaljujemo z ustvarjanjem ugodnih pogojev za vlaganja slovenskih podjetij v vietnamsko gospodarstvo in obratno," je, kot so sporočili z ministrstva, dejal Počivalšek.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo se je v okviru drugega zasedanja mešane komisije za gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Vietnamom sestal z vietnamskim ministrom za industrijo in trgovino Tran Huan Anhom.

"S podpisom ter ratifikacijo prostotrgovinskega sporazuma FTA in pogodbe o zaščiti investicij IPA med Evropsko unijo in Vietnamom pričakujemo povečanje blagovne menjave med državami. Stabilno ter predvidljivo poslovno okolje trgovinskim partnericam prinaša nove priložnosti, zato pozdravljamo pomemben gospodarski napredek," je ob tem dejal minister.

Obisk Vietnama je Počivalšek sklenil s srečanjem s podpredsednikom vietnamske vlade in zunanjim ministrom Pham Binh Minhom, s katerim sta govorila o novih priložnostih na področju tujih neposrednih investicij, digitalizacije, krožnega gospodarstva, kmetijske mehanizacije in lesnopredelovalne industrije.

Slovenska stran je ob koncu obiska ministra Phama povabila na obisk Slovenije, kjer bo predvidoma gostoval na Blejskem strateškem forumu prihodnje leto.