c S
Evropske borze navzdol; cenejša nafta, šibkejši evro 08.11.2019 19:52 London/Frankfurt/Pariz, 08. novembra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma znižali. Vzdušje je bilo sicer zaradi zbližanja stališč v ameriško-kitajskem trgovinskem sporu optimistično, vendar se je začelo pojavljati vse več opozoril, da je šla rast zaradi vedno več popravkov napovedanih dobičkov predaleč. Nafta se je pocenila, tečaj evra pa se je znižal.

Optimizem glede rešitve trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko, ki je v zadnjih dneh preveval borze, je danes sicer nekoliko popustil, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump zavrnil možnost, da bi državi v celoti umaknili dodatne carine, ki sta jih medsebojno uvedli v preteklem letu in pol. Že prej je Trumpov trgovinski svetovalec dejal, da je na mizi preložitev uvedbe za december načrtovanih dodatnih carin, ne pa umik do zdaj uvedenih dajatev, kot so v četrtek sporočili iz Pekinga.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,27 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3696,67 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX izgubil 0,46 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,20 odstotka. Znižal se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,63 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX znižal za 0,81 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,17 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,13-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes gibljejo neenotno. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,17 odstotka nižji ravni kot v četrtek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,01 odstotka vrednosti, medtem ko se tehnološki indeks Nasdaq lahko pohvali z 0,21-odstotno rastjo.

Trumpove izjave so okrepile dolar in tečaj evra se je danes opazno znižal. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1022 dolarja, potem ko je bilo treba zjutraj za eno enoto skupne evropske valute še odšteti 1,1050 dolarja. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1034 dolarja oz. 0,43 centa nižje kot v četrtek.

Pocenila se je tudi nafta. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 56,19 dolarja, kar je 96 centov manj kot v četrtek. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 1,24 dolarja na 61,05 dolarja.