c S
V EU zaposlenih rekordno število ljudi 08.11.2019 14:07 Bruselj, 08. novembra (STA) - V EU je zaposlenih 241 milijonov ljudi, kar je največ doslej, stopnja brezposelnosti pa je bila avgusta s 6,2 odstotka najnižja od začetka tega stoletja, kaže poročilo Evropske komisije o trgu dela in plačah v Evropi za lani in letos. Plače so se lani prvič po letu 2008 zvišale v vseh državah članicah.

Kot je razvidno iz poročila, danes objavljenega na spletnih straneh komisije, je bil padec brezposelnosti podobno kot prejšnja leta večji od pričakovanj, oblikovanih na podlagi gospodarske rasti.

Na Hrvaškem, v Grčiji in Španiji ter na Portugalskem, torej državah, kjer je stopnja brezposelnosti razmeroma visoka, so zabeležili močno rast zaposlenosti. "To pomeni, da je prišlo do nadaljnjega zmanjševanja razlik med državami članicami," so poudarili v komisiji.

K zmanjšanju brezposelnosti so po njihovih ocenah prispevale tudi strukturne reforme, ki so jih države članice izvedle po krizi leta 2008.

V Sloveniji je bila stopnja zaposlenosti lani 71,1-odstotna, kar je 1,8 odstotne točke več kot predlani. Stopnja zaposlenosti mladih se je zvišala za 0,4 odstotne točke na 35,1 odstotka.

Stopnja brezposelnosti se je v Sloveniji lani v primerjavi z letom prej znižala za 1,5 odstotne točke na 5,1 odstotka, stopnja brezposelnosti med mladimi pa za 2,4 odstotne točke na 8,8 odstotka.

Zaposlenost za nedoločen čas je lani narasla v vseh državah razen Italije. Najmočnejša je bila na Cipru, Danskem, Slovaškem in v Sloveniji.

Povečala se je tudi verjetnost, da bo brezposelna oseba v enem mesecu našla delo. Med državami, ki so na tem področju lani zabeležile posebej velike izboljšave, so v Bruslju izpostavili tudi Slovenijo. Verjetnost, da bo zaposlena oseba v enem mesecu prešla med brezposelne, se je med članicami EU lani po drugi strani znižala.

Rast plač je bila tako kot prejšnja leta hitrejša v državah srednje in vzhodne Evrope, povprečna rast plač v celotni EU pa je bila zmerna.

Opazen je tudi trend zmanjševanja srednje plačanih delovnih mest. Njihov delež med vsemi delovnimi mesti se je med letoma 2002 in 2018 v povprečju znižal za 13 odstotnih točk, delež nizko in visoko plačanih delovnih mest pa se je v tem obdobju povečal za pet oz. sedem odstotnih točk.

Pričakovano se povečuje tudi delež delovnih mest, ki zahtevajo bolj kompleksne veščine, medtem ko se delež delovnih mest z bolj rutinskimi nalogami znižuje.

Spremembe davčne in socialne zakonodaje po letu 2008 so po ugotovitvah Evropske komisije v skoraj vseh državah članicah zmanjšale stopnje neenakosti. Zmanjšal se je tudi delež ljudi, ki živijo pod pragom revščine.

Izdatki za socialno varnost so bili v državah z višjimi povprečnimi prihodki več kot petkrat višji kot v državah z nižjimi prihodki.

Stanje na trgu dela bi lahko države po ocenah Bruslja v prihodnje še izboljšale, če bi med drugim omogočile lažje prehajanje med zaposlitvami in povečale zaposljivost državljanov.