c S
Nekdanja vodilna v Aha Muri zavračata krivdo za oškodovanje delavcev 08.11.2019 13:50 Murska Sobota, 08. novembra (STA) - Nekdanja generalni direktor ter komercialna in tržna direktorica v Aha Muri Dušan Gomboc in Lijana Kocbek na današnjem predobravnavnem naroku nista priznala krivde, da sta kršila temeljne pravice delavcev. Tožilstvo jima očita, da 1060 delavcem marca, aprila in maja 2014 nista plačala 1,15 milijona evrov za socialne prispevke.

Kot sta na naroku na Okrajnem sodišču v Murski Soboti povedala Gomboc in Kocbekova, je šlo za širši splet okoliščin, ki jih je treba raziskati in pojasniti vsaj od decembra 2013, ko je lastnica Aha Mure Mojca Lukančič aktivno iskala kompromis med delovanjem podjetja in plačilom prispevkov.

Gomboc je dejal, da so pri tem poleg Lukančičeve sodelovali predstavniki davčne uprave, gospodarskega ministrstva, lokalne skupnosti, sindikata in sveta delavcev ter da o tem obstajajo zapisniki. Kot dokazni predlog je predlagal tudi zaslišanje direktorjev Aha Mure pred njim, to je Matjaža Hudopiska in Damirja Kočana.

Da je stanje le podedoval, bodo po besedah Gomboca potrdili dopisi in zapisniki s sestankov prej omenjenih, pa tudi izjava Lukančičeve, ki je zagotavljala, da bo z novim vlagateljem poravnala vse dolgove do države in bank. Dodal je še, da je tudi sam dobil zagotovila lastnice o poravnavi prispevkov.

Tudi zagovornik Kocbekove je kot dokaze za glavno obravnavo predlagal omenjene zapisnike, pregled stanja v Aha Muri v obdobju pred stečajem konec maja 2014 ter pridobitev zapisnikov sojenja Hudopisku in Kočanu. Sodili so jima za isto kaznivo dejanje, a je bila sodba na drugi stopnji razveljavljena, tako da bo sodnica Simona Vinkovič Škalič zdaj obravnavala obe zadevi.

Na glavni obravnavi bodo med drugimi zaslišali tudi stečajnega upravitelja Aha Mure Steva Radovanovića in Mojco Lukančič.

Kaznivo dejanje kršitev temeljnih pravic delavcev se preganja po 196. členu kazenskega zakonika, zagrožena kazen je denarna ali zapor do enega leta.

Gomboc je po stečaju Aha Mure jeseni 2015 ustanovil podjetje Arum. V njem je 300 delavcev delalo do 1. julija letos, ko je tudi Arum končal v stečaju.