c S
DUTB prihodnji teden z izračuni o smotrnosti ustanovitve letalskega prevoznika 08.11.2019 13:49 Ljubljana, 08. novembra (STA) - DUTB pripravlja izračune o smotrnosti ustanovitve novega letalskega prevoznika po stečaju Adrie Airways. Kot je danes za STA povedal glavni izvršni direktor t. i. slabe banke Matej Pirc, pripravljajo več možnih scenarijev z različnimi predpostavkami, predvidoma prihodnji teden pa jih bodo predstavili gospodarskemu in finančnemu ministrstvu.

Pirc je danes zavrnil četrtkove neuradne informacije Radia Slovenija, da naj bi Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) nekdanjim pilotom Adrie Airways predstavila poslovni načrt nove slovenske letalske družbe, ki bi jo s partnerjem ustanovila država.

Pojasnil je, da se je v minulih dneh, pa tudi že pred tem, sicer res sestal z nekdanjim Adrijinim pilotom Primožem Jovanovićem, ki si prizadeva za državno intervencijo, a na Jovanovićevo prošnjo, ki je želel DUTB predstaviti svoje izračune o smotrnosti ustanovitve novega letalskega prevoznika. Pirc pravi, da DUTB v luči priprave lastnih izračunov seveda zanima, kaj so pripravili.

Številke, ki jih je navajal radio - da naj bi po načrtu nova družba letela s petimi letali Canadair in imela do 200 zaposlenih, prvo leto pa bi poslovala z 20 milijoni evrov izgube -, je Pirc označil kot pretirane. DUTB po njegovih besedah preučuje različne možnosti z različnimi predpostavkami, vsekakor pa preučuje bolj vitko organizacijo, ne organizacije z 200 zaposlenimi. Brez izgub - ta bo, če bo do ustanovitve novega prevoznika prišlo, sicer odvisna od uspešnosti ustvarjanja prihodkov - pa bo vse skupaj težko funkcioniralo, priznava Pirc.

Ali bo po stečaju Adrie Airways dejansko prišlo do ustanovitve novega letalskega prevoznika, v katerem bi bila država bodisi edini lastnik bodisi eden izmed tako zasebnih kot javnih družbenikov, bo odločila vlada. To naj bi, sodeč po napovedih ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, storila "v razmeroma kratkem času".

Počivalšek je sicer pred dnevi za tednik Mladina dejal, da je morebitni partner, s katerim bi država po stečaju Adrie Airways ustanovila novega letalskega prevoznika, regionalni letalski prevoznik, imena družbe pa ni razkril.

Morebitna ustanovitev novega letalskega podjetja je ena od možnosti, ki jo je za zagotavljanje povezljivosti Slovenije s svetom po stečaju Adrie Airways omenjala vlada. Stečaj družbe, ki jo je država leta 2016 prodala nemškemu skladu 4K Investments, je stekel 2. oktobra. Predlog je vložilo vodstvo družbe, in sicer zaradi plačilne nesposobnosti.

Adria Airways, ki je imela okrog 550 zaposlenih, je na letališču Jožeta Pučnika opravila približno polovico vseh letov. Praznino po njenem stečaju je sicer zapolnila nemška skupina Lufthansa, ki je skupaj s hčerinskimi družbami zagotovila letalske povezave s Frankfurtom, Münchnom, Zürichom in Brusljem. Toda povezave z ljubljanskim letališčem bo zagotavljala le toliko časa, dokler bo za to obstajal tržni interes, na kar opozarja tudi Pirc.