c S
Slovenija in Vietnam priložnosti vidita v logistiki, IKT in turizmu 08.11.2019 13:48 Hanoj, 08. novembra (STA) - V Hanoju je danes potekalo drugo plenarno zasedanje slovensko-vietnamske medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje, ki sta ga vodila gospodarski minister Zdravko Počivalšek in njegov vietnamski kolega Tran Tuan Anh. Kot najbolj obetavni sektorji za krepitev sodelovanja se omenjajo logistika, IKT in turizem.

Ministra sta se pred plenarnim zasedanjem sestala tudi na dvostranskem srečanju in se pogovarjala o aktualnih vprašanjih gospodarskega sodelovanja med državama. Z gospodarskega ministrstva so sporočili, da sta priložnosti za okrepitev sodelovanja prepoznala v različnih sferah gospodarstva. Kot najbolj obetavne sektorje sta označila predvsem transport in logistiko, informacijsko-komunikacijske tehnologije in turizem.

Vietnam ima za krepitev slovenskega izvoza po prepričanju ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo med vsemi državami jugovzhodne Azije največji potencial. Obseg menjave je namreč še vedno pod zmožnostmi obeh gospodarstev, a ima pozitiven trend. Lani je blagovna menjava dosegla 52,2 milijona evrov, v letošnjem polletju pa 26,2 milijona evrov.

Pri prepoznavanju novih priložnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja ima po navedbah ministrstva pomembno vlogo omenjena medvladna komisija. Na tokratnem zasedanju komisije sta se strani tako pogovarjali o konkretnih priložnostih za razširitev sodelovanja na omenjenih področjih ter tudi pri kmetijski mehanizaciji in predelavi hrane.

Plenarnega zasedanja so se udeležili tudi predstavniki 11 slovenskih podjetij, ki so bili člani gospodarske delegacije ob obisku v tem hitro rastočem azijskem gospodarstvu in so imeli tudi ločene sestanke s predstavniki resornih ministrstev.

Počivalšek je medtem v Hanoju odprl tudi poslovno konferenco, kjer so bile predstavljene poslovne priložnosti v Sloveniji in v Vietnamu. Prav tako se je skupno več kot 40 slovenskih in vietnamskih podjetij udeležilo bilateralnih poslovnih srečanj.