c S
Vodstvo velenjske občine o načrtovanih spremembah v Gorenju še s predstavniki zaposlenih 08.11.2019 13:22 Velenje, 08. novembra (STA) - Podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol s sodelavci se je v četrtek na temo sprememb v Gorenju in načrtov za prihodnost srečal še s predstavniki delavcev. Predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba je stanje v podjetju označil kot kritično in daleč od pričakovanega. Poudaril je, da so zaposleni zelo zaskrbljeni in prestrašeni.

Četrtkov sestanek Dermola s predstavniki delavcev je sledil srečanju, ki ga je imel podžupan prejšnji teden z glavnim direktorjem Gorenja Chao Liujem in izvršnim podpredsednikom velenjske družbe Tomažem Korošcem. Kot so pojasnili na občini, so bile razlog za srečanje "zaskrbljujoče informacije v zvezi s selitvijo uprave Gorenja v Ljubljano".

Sindikalist Zeba je na četrtkovem srečanju potrdil, da so zaposleni v Gorenju zelo zaskrbljeni in prestrašeni, "saj o prihodnosti Gorenja krožijo številne govorice, informacija o selitvi uprave v Ljubljano pa za mnoge predstavlja veliko težavo", so sporočili z občine.

Po Zebovih besedah se zaradi precejšnjega pritiska na povečanje tempa dela slabšajo medsebojni odnosi in povečuje bolniška odsotnost, vse več delavcev pa odhaja iz podjetja. "Ob prevzemu je vodstvo obljubljalo marsikaj in zaposleni so verjeli, da je pred Gorenjem svetla prihodnost, da bo Velenje s tem pridobilo, zdaj pa se je izkazalo, da se razmere zelo zaostrujejo, prihaja do odpuščanj - tudi invalidov - nezadovoljstvo med zaposlenimi pa je vsak dan večje," je po navedbah občine dejal Zeba.

Delavski direktor Drago Bahun je povedal, da nima stikov z vodstvom, saj kolegiji direktorjev potekajo brez delavskega direktorja. Izrazil je veliko zaskrbljenost, saj delitev na upravni in proizvodni del po njegovem mnenju pomeni, da Gorenja, "stebra razvoja Velenja, kot je bil 69 let", ne bo nikoli več.

"Visoko izobražen kader se bo selil v Ljubljano, nekvalificirani delavci pa bodo ostali v Velenju. To za naše mesto zagotovo ni prednost," je poudaril. Dodal je, da je Gorenje vedno gradilo politiko, kjer je bil posameznik subjekt, ki je imel možnost napredovanja, izobraževanja, sedaj pa se to spreminja. Posameznik ni več pomemben, pomembna sta le produktivnost in kapital," je dejal.

Dermol je predstavnikom zaposlenih izrazil podporo lokalne skupnosti. Kot je dejal, verjame, da lahko vodstvo enako dobro dela tudi, če ostane v Velenju. Odgovorne bodo na občini opozorili na to, da se s takšnim načinom vodenja ne strinjajo, in jih pozvali, naj uresničijo svoje obljube o novi tovarni in novih zaposlitvah.

"Selitvi upravnega dela Gorenja v Ljubljano bomo nasprotovali, saj gre za še eno obliko centralizacije sistema. Nenazadnje si danes vsi prizadevamo za decentralizacijo. Prav tako bomo glavna direktorja Gorenja še enkrat pozvali, naj odgovorni predstavijo vizijo Gorenja in načrte na decembrski seji sveta Mestne občine Velenje," je še napovedal Dermol.

Vodstvo Gorenja je Dermolu minuli teden dejalo, da bistvenih negativnih učinkov za delovna mesta ne bo. Gorenje si z ukrepi pod novim lastnikom predvsem prizadeva zagotoviti konkurenčnost na trgu ter s tem ohranitev in tudi rast števila delovnih mest, so dodali.