c S
Madžarska OTP s prevzemi zvišuje čisti dobiček 08.11.2019 11:50 Budimpešta, 08. novembra (STA) - Madžarska banka OTP, ki z nakupom SKB banke vstopa na slovenski trg, je na ravni skupine v prvih devetih mesecih ustvarila 309,6 milijarde forintov (okoli 930,5 milijona evrov) čistega dobička, kar je na letni ravni 29 odstotkov več. K rasti so prispevali tudi prevzemi v Bolgariji, Albaniji, Moldaviji in Črni gori.

Kot so pojasnili v banki, bi bilo namreč brez upoštevanih prevzetih bank v Bolgariji, Albaniji, Moldaviji in Črni gori čistega dobička za 294 milijarde forintov, kar bi pomenilo 14-odstotno rast.

V celotnem kolaču čistega dobička na ravni skupine je imelo poslovanje bank v skupini zunaj Madžarske 47-odstotni delež. To je na letni ravni šest odstotnih točk več. Najvišje stopnje rasti je skupina zabeležila na trgih Hrvaške (+27 odstotkov), Ukrajine (+40 odstotkov) in Rusije (+17 odstotkov).

Za OTP je tako poslovanje zunaj matične države pomembno. Banka je tudi v postopku prihoda v Slovenijo. Francoski bančni velikan Societe Generale je namreč maja z OTP podpisal dogovor o prodaji SKB banke in njenih hčerinskih družb, katerih lastnik je. Višine kupnine še niso razkrili.

OTP nakupa SKB banke še ni zaključila, trenutno je v postopku pridobitve potrebnih dovoljenj. Posel morajo odobriti Banka Slovenija in Evropska centralna banka ter varuha konkurence. Postopek pri slovenski agenciji za varstvo konkurence je bil priglašen v začetku junija.

OTP se je potegovala tudi za nakup Abanke, kjer pa jo je z ugodnejšo ponudbo prehitela Nova KBM. Ta bo še za zadnjo podržavljeno banko odštela 444 milijonov evrov.