c S
Kreativni forum Ljubljana s krepitvijo sodelovanja in dialoga v podporo kreativnemu sektorju 08.11.2019 11:37 Ljubljana, 08. novembra (STA) - Prihodnji teden bo v Ljubljani potekal drugi Kreativni forum Ljubljana, ki letos nosi naslov Združimo kreativni kapital. Večdnevni dogodek, ki se osredotoča na regijo Zahodnega Balkana in južnega Sredozemlja, bo združil več kot 200 predstavnikov iz 20 držav ter bo usmerjen v krepitev medsebojnih povezav v podporo kreativnemu gospodarstvu.

Letošnji forum, ki bo potekal med 12. in 15. novembrom, organizirajo ministrstvo za zunanje zadeve, Unija za Sredozemlje in Nemška družba za mednarodno sodelovanje (GIZ), združil pa bo več kot 200 predstavnikov kreativnih hubov, podjetnikov, civilne družbe, mednarodnih ustanov in lokalnih organizacij ter visoke predstavnike institucij EU in ministrstev obeh regij.

Kot je pred dogodkom v pogovoru za STA povedala vodja sektorja za javno diplomacijo in mednarodno sodelovanje v kulturi na ministrstvu za zunanje zadeve Petra Kežman, ki vodi projekt, želijo s forumom vzpostaviti podporno okolje kreativnemu sektorju v regiji in širše. Hkrati pa z dogodkom dodatno krepijo tudi podobo Slovenije kot kreativne države, s čimer po mnenju Kežmanove tuje kreativce privabljajo k ustvarjanju v Sloveniji, slovenskim pa odpirajo vrata za vstop na tuje trge.

Bistvo kreativnega foruma je v povezovanju Zahodnega Balkana, Južnega Sredozemlja in Evropske unije, "saj je proces oblikovanja podpornega okolja za kreativno gospodarstvo lahko uspešen le, če vanj aktivno prispevajo vse države, ki so vključene v platformo foruma," je izpostavila Kežmanova.

Tudi slogan letošnjega dogodka Združimo kreativni kapital (Creative Capital United) po njenih besedah izpostavlja pomen povezovanja, tako na regionalni ravni kot tudi med posameznimi področji ter akterji na področju kulture, gospodarstva in izobraževanja.

Pri snovanju dogodka so po besedah Kežmanove izhajali iz konkretnih potreb kreativnega sektorja na nacionalni in regionalni ravni. Ena od ključnih potreb je po njihovi oceni prostor za dialog, tako znotraj kreativnega sektorja, kot tudi dialog kreativnega sektorja s političnimi predstavniki. V ta namen so letos oblikovali tri ciljne skupine, ki se bodo srečale na forumu - predstavnike kreativnih hubov, kreativne podjetnike in oblikovalce politik.

Četudi kultura na prvi pogled z zunanjo politiko nima neposredne povezave, pa je za slovensko zunanje ministrstvo zelo pomemben zunanjepolitični instrument, je pojasnila Kežmanova, ter dodala, da je Slovenija na tem področju med vodilnimi državami v Evropski uniji.

Slovenija si po njenih besedah močno prizadeva, da bi oblikovalci politik v regiji, Evropi in širše ozavestili pomen kulture za zunanjo politiko. Kultura je namreč pomembna z vidika "medkulturnega dialoga, stabilizacije, miru, varnosti in predvsem vzpostavljanja dobrih življenjskih pogojev za najbolj ranljive skupine, kot so denimo mladi."

Kot je še povedala Kežmanova, so letos velik poudarek namenili tudi grafični podobi foruma. Ta s prevladujočo modro barvo predstavlja Sredozemsko morje, z navtično signalizacijo pa nakazuje, "da je kreativnost mnogo več kot ustvarjanje, da je to smer, v katero mora pluti naša skupna barka, če želimo doseči napredek".

Dogodek se bo začel v torek z osrednjim nagovorom makedonske arhitektke Jane Konstantinove in pogovorom z legendarnim slovenskim izumiteljem Petrom Florjančičem. Drugi dan bo namenjen kreativnim hubom in podjetnikom, ki bodo sodelovali v delavnicah in si bodo ogledali nekatere dobre prakse v Sloveniji.

Osrednji dogodek foruma bo potekal v četrtek v ljubljanskem Poligonu v obliki konference na visoki politični ravni. Ta bo poleg okrogle mize voditeljev na temo spodbujanja ustvarjalnega gospodarstva ponudil tudi prostor za dialog med kreativnimi hubi, podjetniki in političnimi odločevalci za iskanje inovativnih rešitev in oblikovanje novih politik na področju kulturnih in kreativnih industrij.

V četrtek bodo udeleženci prisostvovali tudi otvoritvi mednarodnega oblikovalskega bienala BIO26 v podhodu Ajdovščina. Zadnji dan foruma pa bo posvečen kreativnemu turizmu z obiskom podjetja Lushna na Jesenicah in blejskega glampinga.

Na dogodku bodo med drugim sodelovali ministrica za industrijo Alžirije Djamile Tamazirt, minister za kulturo Črne gore Aleksandar Bogdanović, minister za gospodarski razvoj Kosova Valdrin Lluka, minister za gospodarstvo Palestine Khaled Al-Osaily in generalni sekretar Unije za Sredozemlje Nasser Kamel.

Iz Slovenije se bodo foruma udeležili minister za zunanje zadeve Miro Cerar, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za kulturo Zoran Poznič.