c S
Slovenija želi biti na področju krožnega gospodarstva vodilna v regiji 08.11.2019 11:29 Bled, 08. novembra (STA) - Slovenija želi biti na področju krožnega gospodarstva vodilna v regiji in povezati ostale države pri uresničevanju tega koncepta. Zato je ministrstvo za okolje in prostor danes na Bledu pripravilo mednarodno konferenco Krožno gospodarstvo v regiji - povezani za trajnost in rast, ki so se je udeležili predstavniki držav jugovzhodne Evrope.

Kot je pojasnil minister za okolje in prostor Simon Zajc, nas je ekonomska rast, ki gradi na izkoriščanju naravnih virov, vodila do krize virov in onesnaženja planeta z vplivom na podnebne spremembe. Zato potrebujemo drugačne ekonomske modele. Model krožnega gospodarstva omogoča povečanje konkurenčnosti in rast ob hkratnem zmanjšanju porabe naravnih virov. Lahko je tudi priložnost za inovacije in nova zelena delovna mesta, je zbrane na konferenci nagovoril Zajc.

Prehod h krožnemu gospodarstvu je vse bolj nujen, je pa tranzicija proces, ki zahteva spremembe v celotni družbi in na vseh področjih, je izpostavil Zajc, ki je prepričan, da je s sodelovanjem vseh partnerjev to mogoče doseči. Slovenija se je odločila, da je prehod v krožno gospodarstvo njen strateški cilj. Izzivi, s katerimi se soočamo danes, pa so lahko tudi velike priložnosti za izjemne zgodbe o uspehu, je poudaril minister in kot dokaz navedel nekatere primere dobre prakse.

"Smo ena od držav, ki je na tem področju zelo veliko naredila in smo ena redkih držav, ki ima tudi kažipot do krožnega gospodarstva. Sedaj pa je čas, da začnemo te stvari uresničevati tudi na terenu," je za STA povedal Zajc in dodal, da že imamo prva mesta, ki so sprejela strategijo krožnega gospodarstva, na primer Maribor, in tudi že vrsto podjetij, ki v praksi udejanjajo krožno gospodarstvo.

"Odločili smo se, da Slovenija hoče postati vodilna država v tem delu Evrope, kar se tiče krožnega gospodarstva," je izpostavil minister in pojasnil, da so zato tudi pripravili današnjo konferenco, s katero sporočajo partnerjem v regiji, da se lahko na Slovenijo obrnejo po ideje in dobre prakse. Slovenija tako želi biti neke vrste center oziroma stična točka.

Konference se udeležujejo strokovnjaki in ministri ali visoki predstavniki ministrstev za okolje iz Avstrije, Srbije, Severne Makedonije, Kosova, Črne gore, Hrvaške, Madžarske in Slovaške. Konferenca poteka v sklopu 25. srečanja Mednarodnega panela za vire, katerega sopredsedujoči je tudi nekdanji evropski komisar za okolje Janez Potočnik.

Potočnik je za STA ocenil, da Slovenija brez dvoma zelo resno razmišlja o krožnem gospodarstvu. Na konceptualni ravni je podpora zelo velika, bistveno pa je po njegovem mnenju, da se iz kažipota naredi korak proti nekemu akcijskemu načrtu, ki bi začrtal nadaljnje korake, ki jih vlada skupaj z gospodarstvom na tem področju namerava narediti. Ker se z vpeljavo novega modela mudi, po njegovem mnenju ni časa, da bi to prepustili samoiniciativi podjetij in lokalnih skupnosti.

Potočnik si prizadeva, da bi bile k temu pozvane vse države članice EU. "10 let v komisiji sem se trudil, da bi bila na nek način trajnost vkomponirana v rast in delovna mesta, pa mi ni prav dobro uspelo," je dejal Potočnik in dodal, da se Evropska komisija sedaj zelo korenito obrača v to smer. "To je jasno sporočilo, da se končno zavedamo, da je to nujno. O tem, ali je raven zavedanja o hitrosti in nujnosti teh sprememb zadostna, pa bi se pa dalo razpravljati," je dodal.