c S
Evropske borze začele s padci 08.11.2019 10:41 Frankfurt, 08. novembra (STA) - Osrednje evropske borze so današnji trgovalni dan začele s padci indeksov. Vlagatelji so osredotočeni predvsem na dogajanje v smeri podpisa delnega trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko, pri čemer trenutno odmeva novica, da Bela hiša še ni sprejela dokončne odločitve o ukinitvi carin na kitajski uvoz.

ZDA in Kitajska naj bi v želji, da uradno sklenejo t. i. trgovinski sporazum prve faze, istočasno ukinile obstoječe carine, ki sta jih ena za drugo uvajali v preteklem letu in pol, poročajo tuje tiskovne agencije.

To je na borznih trgih v četrtek okrepilo upanje, da bo vendarle prišlo do ustavitve trgovinske vojne, ki traja že več kot 16 mesecev in je izzvala ohlajanje gospodarstva na svetovni ravni.

A vlagatelje je danes zjutraj pričakala novica, da je v Beli hiši v povezavi z umikanjem carin več pomislekov in da zaradi neenotnosti odločitev o umiku še ni sprejeta.

Kdaj bo prišlo do srečanja predsednikov ZDA in Kitajske, Donalda Trumpa in Xi Jinpinga, na katerem bi podpisala delni trgovinski dogovor, tako še vedno ni znano.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil okoli 10.25 na ravni 3692 točk, kar je 0,39 odstotka manj kot ob koncu četrtkovega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej nazadoval za 0,38 odstotka, pariški CAC 40 pa za 0,44 odstotka. Londonski FTSE 100 medtem beleži 0,47-odstotni padec. Züriški SMI izgublja 0,25 odstotka, dunajski ATX pa 0,54 odstotka. Milanski FTSE Mib je trenutno 0,40 odstotka pod izhodiščem.

Tečaj evra je šel doslej navzdol za 0,01 odstotka. Trenutno je tako treba na borzi v Frankfurtu za evro odšteti 1,1045 dolarja.

Tudi azijske borze so večinoma sklenile negativno. Tokijski indeks Nikkei je napredoval za 0,26 odstotka. Šanghajski osrednji indeks je medtem nazadoval za 0,49 odstotka, hongkonški indeks Hang Seng pa za 0,70 odstotka. Seulski Kospi je šel navzdol za 0,33 odstotka, avstralski All Ordinaries pa za 0,05 odstotka.