c S
Ustavna obtožba proti Trumpu ima podporo tudi v anketah 07.11.2019 20:06 Los Angeles, 07. novembra (STA) - Vse ameriške ankete od oktobra naprej kažejo, da je več Američanov za ustavno obtožbo in odstavitev predsednika ZDA Donalda Trumpa, kot pa jih je proti. To je potrdila tudi zadnja anketa časopisa Los Angeles Times in Univerze Južne Kalifornije, čeprav kaže tudi na precejšen delež neodločenih.

Proces ustavne obtožbe v anketi podpira 44 odstotkov vprašanih, proti jih je 30 odstotkov, kar 26 odstotkov pa je neodločenih oziroma se jim zdi, da je še prezgodaj za odločitev. Omenjena anketa je edina, ki je udeležencem izrecno dala na voljo tudi tretjo možnost in ne le ali so za ali proti.

Za odstavitev Trumpa s položaja je 45 odstotkov vprašanih, proti jih je 28 odstotkov, 28 odstotkov pa glede tega še koleba. Obenem pa le 30 odstotkov vprašanih meni, da bodo Trumpa res odstavili. Tako meni tudi le 40 odstotkov demokratov, ki odstavitev podpirajo s skoraj popolno večino.

Precejšnje število neodločenih glede ustavne obtožbe je posledica tega, da ima veliko Američanov pametnejše delo od spremljanja političnega cirkusa s Trumpom v Washingtonu. Dve tretjini neodločenih namreč pravi, da novic ne spremlja sproti ali sploh.

Morda bo kaj spremenilo dejstvo, da bo preiskava pred ustavno obtožbo z zaslišanji, ki so doslej potekala za zaprtimi vrati, prihodnjo sredo postala javna. Doslej so informacije z zaprtih zaslišanj uhajale v javnost, prihodnjo sredo pa bodo lahko Američani na televiziji v živo videli priče.

Najprej vršilca dolžnosti veleposlanika ZDA v Ukrajini Billa Taylorja, ki bo predvidoma tudi javno ponovil, da je Trump zadrževal pomoč Ukrajini, dokler ta država ne bi uvedla preiskave njegovih političnih nasprotnikov v ZDA. Tuja pomoč pri volitvah je sicer v ZDA prepovedana.

Republikanci doslej še niso našli enotne fronte za obrambo Trumpa in sproti spreminjajo pravila dovoljenega. Najprej so tarnali nad tajnimi zaslišanji, kar je sicer v skladu s pravili, ki so jih sami sprejeli, ko so imeli večino v predstavniškem domu.

Evolucija republikanske obrambe je morda najbolj očitna pri senatorju Lindseyju Grahamu iz Južne Karoline. Pred dnevi je povedal, da bo zanj ustavna obtožba legitimna, ko mu kdo pokaže, da je Trump od Ukrajincev zahteval nekaj (preiskavo) za nekaj (pomoč).

Ko so bili objavljeni prepisi zaslišanj Taylorja in drugih, je Graham dejal, da prepisov sploh ne bere, ker je ustavna obtožba eno navadno "sranje". Senatorji v procesu ustavne obtožbe nastopajo kot porotniki na sodiščih in Graham s takšnim odnosom ne bi bil nikoli del sodne porote.

Trump za zdaj še vztraja pri trditvi, da z njegovim telefonskim pogovorom z ukrajinskim kolegom Volodimirjem Zelenskim ni bilo čisto nič narobe in po novem na svojih zborovanjih celo deli majice podpornikom z napisom "beri prepis". Gre za prepis pogovora, iz katerega je za demokrate jasno razvidno, da je želel ukrajinsko pomoč pri obračunu s političnimi nasprotniki.

Po anketi Los Angeles Timesa trenutno 52 odstotkov vprašanih meni, da bi bili nesrečni, če bi Trump znova zmagal na volitvah novembra 2020, le 30 odstotkov pa bi jih bilo veselih. 40 odstotkov bi bilo popolnoma nesrečnih, le 20 odstotkov pa popolnoma srečnih. Okrog 18 odstotkov jih pravi, da njihova sreča ali žalost nista odvisna od Trumpa.

V anketi je 54 odstotkov vprašanih povedalo, da bodo volili za demokrata, kdorkoli bo že osvojil nominacijo. Le 33 odstotkov jih pravi, da bodo volili Trumpa, 13 odstotkov pa bi volilo nekoga tretjega. Ta delež bo padal, čim bližje bodo volitve.

Tudi Trumpovi strategi skoraj ne dvomijo, da bo izgubil po številu glasov, tako kot je leta 2016, ko je demokratka Hillary Clinton dobila kar tri milijone glasov več. Vendar je izgubila zaradi elektorskega sistema, v katerem šteje seštevek točk po zmagah v posameznih državah. Trumpov tabor meni, da lahko ponovijo uspeh iz leta 2016 s tesnimi zmagami po ključnih državah.

Tako meni ali se boji tudi več kot 50 odstotkov vprašanih v anketi Los Angeles Timesa. Anketa medija Politico je pred dnevi ugotovila še malce večji delež podpore temu mnenju.