c S
Evropske borze navzgor; dražja nafta, cenejši evro 07.11.2019 20:06 London/Frankfurt/Pariz, 07. novembra (STA) - Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes večinoma zvišali, novica, da so ZDA in Kitajska storile prve korake k odpravi medsebojnih carin, je vlagatelje navdala z optimizmom. Nafta se je podražila, tečaj evra pa se je nekoliko znižal.

Iz Pekinga so danes sporočili, da so se Kitajska in ZDA dogovorile o umiku carin, ki sta jih strani ena za drugo uvajali v preteklem letu in pol, če bodo trgovinska pogajanja napredovala. Če bosta strani dosegli t.i. dogovor prve faze, bosta državi carine odpravljali hkrati in v enakem obsegu.

"To je pozitivna novica, ki borze poganja v nove višave," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa komentiral nek borzni posrednik v Frankfurtu. Številni menijo, da se bodo tečaji na nove rekordne ravni zviševali tudi prihodnji teden.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,42 odstotka in trgovanje končal pri vrednosti 3704,13 točke.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,83 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,36 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,13 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,82 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,08 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,56-odstotno rast.

Tudi v New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev danes zvišujejo. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,92 odstotka višji ravni kot v sredo. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,58 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa se lahko pohvali z 0,79-odstotno rastjo.

Tečaj evra se je uvodoma še zviševal, do popoldneva pa večino pribitka izgubil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1052 dolarja, kar je le še malenkost več kot zjutraj. Evropska centralna banka je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1077 dolarja oz. 0,13 centa nižje kot v sredo.

Nafta se je podražila. Za 159-litrski sod teksaške nafte je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 57,51 dolarja, kar je 1,16 dolarja več kot v sredo. V Londonu so se terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 73 centov na 62,47 dolarja.