c S
Nemka Isabel Schnabel nova članica izvršilnega odbora ECB 07.11.2019 19:46 Bruselj, 07. novembra (STA) - Finančni ministri članic območja evra so danes v Bruslju podprli kandidaturo Nemke Isabel Schnabel za novo članico izvršilnega odbora Evropske centralne banke (ECB) z osemletnim mandatom, ki ga ni mogoče podaljšati. Končno odločitev bodo decembra sprejeli voditelji članic EU, a sprememb ni pričakovati, saj je ključna ocena evroskupine.

Schnablova, profesorica na univerzi v Bonnu in članica nemškega sveta gospodarskih strokovnjakov, bo nasledila rojakinjo Sabine Lautenschläger, ki je zaradi nestrinjanja s spodbujevalno denarno politiko banke z 31. oktobrom odstopila s položaja.

Uradno bodo kandidatko v petek priporočili finančni ministri EU, nato pa jo morajo potrditi voditelji članic EU po posvetovanju z Evropskim parlamentom in Svetom ECB. Odločitev voditeljev se pričakuje decembra. Presenečenj ni pričakovati.

Izvršilni odbor ECB je odgovoren za dnevne posle osrednje denarne ustanove evrskega območja, uresničevanje denarne politike območja skupne valute in pripravo srečanj sveta ECB.

Izvršilni odbor sestavljajo predsednik, podpredsednik in štirje člani. Vsi so imenovani za osemletni mandat brez možnosti podaljšanja. Svet ECB sestavlja šest članov izvršilnega odbora in guvernerji nacionalnih centralnih bank članic območja evra.

Člani izvršilnega odbora so: predsednica ECB, Francozinja Christine Lagarde, podpredsednik, Španec Luis de Guindos, Irec Philip Lane, Luksemburžan Yves Mersch in Francoz Benoit Coeure, ki ga bo z novim letom nasledil Italijan Fabio Panetta.

Tudi Panetto, ki je podporo finančnih ministrov dobil oktobra, morajo po omenjenem postopku decembra še potrditi voditelji članic unije. Tudi v tem primeru gre le za formalnost, presenečenj ni pričakovati.