c S
Šabeder o realizaciji aneksa tri s predstavniki zdravstvenih zavodov 07.11.2019 16:08 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Minister za zdravje Aleš Šabeder se je danes sestal s predstavniki javnih zdravstvenih zavodov. Razpravljali so o učinkoviti porabi sredstev, ki so letos na voljo za skrajševanje čakalnih dob, predvsem v luči realizacije aneksa tri. Minister pričakuje sprotno poročanje o realizaciji programa, piše na spletni strani ministrstva za zdravje.

Z aneksom se namreč povečuje obseg programa v specialistično ambulantni dejavnosti in obseg prospektivnega programa, še posebej na programih, kjer so dolge čakalne dobe. Minister je na sestanku pojasnil, da od vodstev zavodov pričakuje sprotno poročanje o realizaciji programa oziroma realizaciji presežnega programa, so zapisali.

Obseg izbranih specialistično ambulantnih dejavnosti se iz sedanjega možnega preseganja programa za pet odstotkov nadomesti s plačilom preseganja do 15 odstotkov. V to so med drugim vključene ambulante urologije, otorinolaringologije, kardiologije in vaskularne medicine, pediatrije, gastroenterologije, klinične genetike, pulmologije, ginekologije in psihiatrije.

Aneks omogoča tudi preseganje pogodbenega plana do 15 odstotkov pri operacijah krčnih žil in operacijah kile v specialistično ambulantni obravnavi. Prav tako omogoča preseganja programa za 15 odstotkov pri posegih, kot so angiografija, endoproteza kolka in kolena, ortopedska operacija rame, operacije hrbtenice, karpalnega kanala, kile in žolčnih kamnov. Za letošnje leto zagotavljajo tudi plačilo po realizaciji za operacije arterije in vene.

Plačilo bo zagotovil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije v višini okoli 10 milijonov evrov.