c S
Odbor DZ med drugim potrdil podaljšanje roka za prekinitev lastniških povezav med lekarnami in veledrogeristi 07.11.2019 07:27 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Člani odbora DZ za zdravstvo so na današnji nujni seji potrdili spremembe zakona o lekarniški dejavnosti, s katerimi so do konca leta 2021 podaljšali prehodno obdobje, v katerem morajo lekarne prekiniti lastniške povezave z veledrogeristi. Poslanci so potrdili tudi vladni predlog za uvedbo licence za strokovno področje tehnika zdravstvene nege.

Prepoved vertikalnih povezav so v noveli zakona o lekarniški dejavnosti poslanci uzakonili na predlog vlade Mira Cerarja decembra 2016 po številnih postopkovnih težavah.

Veletrgovci z zdravili, pri katerih obstaja povezava z izvajanjem lekarniške dejavnosti, bi prvotno morali svoje poslovanje tem omejitvam prilagoditi do januarja 2018, a so poslanci nato rok podaljšali do konca letošnjega leta.

To je po mnenju predlagateljev - pod predlog sta se podpisali poslanski skupini LMŠ in SMC z Janijem Möderndroferjem (SMC) na čelu - še vedno prekmalu, zato so predlagali podaljšanje prilagoditvenega obdobja do konca leta 2021.

Poleg tega je Möderndrofer danes opozoril, da so številne zakonske določbe pred ustavnim sodiščem. Kot je dejal, bi lahko nastala nepopravljiva škoda, če bi to ugotovilo neustavnost predpisov, ki bi se že izvajali.

Kot je dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tomaž Pliberšek, do odločitve ustavnega sodišča v tej zadevi vlada tudi ne nasprotuje podaljšanja roka. Poleg tega gre po oceni vlade za poseg v rok, ki "še ni bil konzumiran in je zato dopusten".

Möderndrofer je ob tem opozoril še na nevarnosti oblikovanja monopola na trgu z zdravili na debelo po izteku prehodnega obdobja, kar bi po njegovih besedah imelo hude posledice na višino cene zdravil in njihovo dostopnost.

Na javni agenciji za varstvo konkurence, kjer so podaljšanju prehodnega obdobja nasprotovali, so ob tem ocenili, da predlog ne upošteva slovenskega trga zdravil, ki je zelo reguliran, povpraševanje po zdravilih pa zelo togo.

A so predlagatelji s svojimi argumenti uspeli prepričati večino članov odbora. Za spremembe zakona o lekarniški dejavnosti je glasovalo 10 poslancev, trije so bili proti.

Člani odbora za zdravstvo so danes obravnavali še predlog sprememb zakona o zdravstveni dejavnosti in tudi potrdili predlog ministrstva za zdravje za uvedbo licence za strokovno področje tehnika zdravstvene nege in podaljšanje roka za pridobitev licence za tehnike zdravstvene nege.

Kot je pojasnil Pliberšek, zakon o zdravstveni dejavnost namreč omogoča priznavanje z delom pridobljenih kompetenc tehnikom zdravstvene nege, ki so ob izpolnjevanju drugih pogojev v zakonu v zadnjih 15 letih najmanj 12 let več kot 50 odstotkov delovnega časa izvajali aktivnosti in kompetence diplomirane medicinske sestre. Takim se ponudi pogodba za zaposlitev na delovnem mestu diplomirane medicinske sestre, ne priznava pa se jim izobrazbe diplomirane medicinske sestre in posledično tudi ne pristojnosti za izvedbo vseh aktivnosti diplomirane medicinske sestre. To po besedah državnega sekretarja rešujejo z uvedbo licence za strokovno področje.

Gre za formalno potrditev znanja, ki ga tehniki zdravstvene nege pridobijo z znanjem in veščinami, ne gre pa za pridobitev formalne izobrazbe, je pojasnila predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman.

Novela predlaga tudi podaljšanje roka za pridobitev licence za tehnike zdravstvene nege. Zaradi pridobivanja soglasja k dokumentu so se aktivnosti namreč zamaknile, rok za pridobitev licence pa se je s tem pomembno skrajšal z dveh let na le nekaj mesecev.

Člani odbora so novosti brez glasu proti danes tudi potrdili, ob tem pa je bilo slišati nekaj pomislekov glede financiranja in postopka pridobitve licence, kar po navedbah ministrstva in zbornice še ni dokončno dorečeno. Licence bo sicer izdajala zbornica, ki je tudi regulatorni organ za področje zdravstvene in babiške nega.

Poslanci so današnjo razpravo izkoristili tudi za opozorila, da bo zaradi težkih delovnih pogojev in nizkega plačila za odgovorno delo v prihodnje še več težav zaradi pomanjkanja kadra zdravstvene nege.