c S
Odbor za finance v luči novih strankarskih razmerij 07.11.2019 07:33 Ljubljana, 07. novembra (STA) - Odbor DZ za finance bo nadaljeval v sredo začeto obravnavo predloga Levice za dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje. Ta je del paketa, s katerim želijo ukiniti dopolnilno zavarovanje. Razplet je tudi postopkovno negotov v luči novih strankarskih razmerij po sporočilu Levice, da sporazumu o sodelovanju z vlado ne bo več sledila.

Predlog novele zakona o prispevkih za socialno varnost, ki je na mizi odbora za finance, predstavlja rešitev Levice za nadomestitev izpada prihodkov ob ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Tega sicer vsebuje predlog sprememb zakona o zdravstvenem zavarovanju, ki ga tudi predlaga Levica.

Predloga sta v sredo ločeno obravnavala odbora DZ za finance in za zdravstvo, a nobeden od njiju obravnave ni končal. Na odboru za finance se je v razpravi pričakovano izkazalo, da koalicija predloga ne podpira, se je pa zapletlo na odboru za zdravstvo, ko je koalicija napovedala možnost podpore ukinitvi zavarovanja, a le ob sprejemu kar devetih dopolnil, s katerimi bi med drugim namesto dviga prispevnih stopenj, kot je želela Levica, kot finančni vir uvedli pavšalni prispevek v višini 29 evrov.

Levica je to razumela kot nestrinjanje s svojim predlogom in ugotovila, da je vlada odstopila od medsebojnega sporazuma o sodelovanju. Tako bo Levica odslej polno opozicijska stranka. Kaj to pomeni za njeno nadaljnje ravnanje, saj se je s tem, ko ne bo več sledila sporazumu, med drugim odpovedala omejitvam pri vlaganju interpelacij, pa naj bi postalo znano v prihodnjih dneh.