c S
Bruselj bo objavil jesensko gospodarsko napoved 07.11.2019 07:34 Bruselj, 07. novembra (STA) - Evropska komisija bo danes v Bruslju objavila jesensko gospodarsko napoved, ki po napovedih virov pri EU "ne bo zelo dobra". O napovedi, ki vključuje podatke o rasti, inflaciji, brezposelnosti in javnih financah za območje evra, EU in vsako posamezno članico, bodo popoldne razpravljali finančni ministri držav v območju evra.

Napoved "ne bo zelo dobra". Ne gre sicer za recesijsko krizo, a ne pričakujemo zelo pozitivne napovedi, so pred dnevi v Bruslju napovedali viri pri EU.

V prejšnji, julijski napovedi, je komisija ocenila, da bodo evropska gospodarstva rasla sedmo leto zapored, a v senci trgovinskih napetosti med ZDA in Kitajsko.

Napoved za letos za območje evra in EU je komisija julija ohranila pri 1,2 oziroma 1,4 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), za leto 2020 pa jo je za območje evra nekoliko poslabšala na 1,4 odstotka, za EU pa ohranila pri 1,6 odstotka.

Napoved za Slovenijo za letos pa je julija v primerjavi z majem nekoliko izboljšala, in sicer za 0,1 odstotne točke na 3,2 odstotka BDP, za prihodnje leto pa jo je ohranila pri 2,8 odstotka BDP.

Komisija na leto objavi dve celoviti napovedi, spomladansko in jesensko, ter dve vmesni, zimsko in poletno, ki ne vključujeta podatkov o javnih financah.

O jesenski gospodarski napovedi bodo popoldne razpravljali finančni ministri članic območja evra, med njimi slovenski minister Andrej Bertoncelj.

Evroskupina bo na predvidoma kratkem sestanku med drugim pregledala napredek pri oblikovanju evrskega proračuna in skupne evropske sheme jamstev za bančne vloge. V Bruslju so neuradno rahlo optimistični, da bi se morda lahko decembra zgodili premiki pri shemi jamstev, ki je sicer že dolgo v slepi ulici.