c S
Koalicija s Šabedrom o dopolnilih k predlogu Levice za ukinitev dopolnilnega zavarovanja 06.11.2019 14:53 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Sejo odbora DZ zdravstvo, na kateri obravnavajo predlog Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, so kmalu po začetku prekinili. Koalicijski člani odbora so namreč želeli odmor, ki ga izkoriščajo za razpravo z ministrom za zdravje Alešem Šabederom o dopolnilih, ki jih nameravajo vložiti.

Podrobnosti, v katero smer naj bi šla dopolnila koalicije, za zdaj ne razkrivajo.

Še v ponedeljek, ko je minister predstavnikom koalicije predstavil svoj predlog za ukinitev dopolnilnega zavarovanja in uvedbo obvezne pavšalne dajatve, ki bi se stekala na zavod za zdravstveno zavarovanje, je koalicija izrazila načelno podporo temu predlogu in je bilo pričakovati, da bo predlog Levice danes zavrnjen.

Odbor za zdravstvo danes namreč obravnava predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki odpravlja sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ga prenaša v obvezno zdravstveno zavarovanje. Novela Levice med drugim predvideva tudi uvedbo prispevka na kapitalske dohodke po stopnji 7,36 odstotka.