c S
Zdravstvene zavarovalnice opozarjajo na nujnost celovite zdravstvene reforme 06.11.2019 11:35 Ljubljana, 06. novembra (STA) - Zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica so zgolj iz medijev seznanjene s predlogom vlade za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pričakujejo pa, da jim bo to prineslo izpad določenega dela zbrane premije, so v zavarovalnicah pojasnili za STA. Vse pa opozarjajo na nujnost celovite zdravstvene reforme.

Minister za zdravje Aleš Šabeder je predstavnikom koalicije v torek predstavil predlog za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbo obvezne pavšalne dajatve, ki bi se stekala na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Stranke predlog, ki je le prvi korak k prenovi plačevanja zavarovanja, načeloma podpirajo in se strinjajo, da ga v postopek vloži vlada. Predlog ministrstva za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo po predvidevanjih začel veljati z začetkom leta 2021, dotlej pa bi pripravili še solidarnostno lestvico plačevanja dajatve in zakon o dolgotrajni oskrbi, ki bo prav tako najverjetneje prinesel novo dajatev.

Kot so za STA pojasnili v Vzajemni, predloga ministrstva še niso prejeli in so o predlaganih rešitvah seznanjeni le iz medijev, tako da jih za zdaj še težko komentirajo. Glede na težave v zdravstvu pa je po njihovem mnenju vsekakor nujna celovita zdravstvena reforma, ne le delne rešitve, kot je sprememba financiranja.

Ne glede na to, ali posameznik plača zavarovanje "iz levega ali iz desnega žepa", je za vsakogar, ki potrebuje zdravstveno oskrbo, najprej ključno, ali bo dobil potrebno in kakovostno storitev, so poudarili. Vzajemna se je sicer že pred leti osredotočila tudi na ponudbo drugih zdravstvenih in nezgodnih zavarovanj in bo to opravljala še naprej, so še dodali v Vzajemni.

V Triglav, Zdravstveni zavarovalnici so s predlogom idejnih rešitev seznanjeni iz medijev, zato njegovih podrobnosti in posledično učinkov na zdravstveni sistem, katerega del so tudi zdravstvene zavarovalnice, ne poznajo in ga zato ne morejo komentirati, so za STA pojasnili v Triglavu.

Kot so že večkrat poudarili, morajo biti posegi v tako obsežne sisteme, kot je sistem zdravstvenega varstva, izjemno premišljeni. Treba je vzpostaviti dialog in v iskanje najbolj primernih rešitev vključiti vse relevantne deležnike. Tovrstne spremembe morajo biti plod splošnega konsenza vseh deležnikov sistema, saj lahko drugače po opozorilu Triglava pride do nepopravljivih posledic tako za zdravstveni sistem kot posameznike.

Reforma zdravstvenega sistema je po njihovem mnenju nujna, saj zaradi demografskih sprememb sedanji sistem postavlja pod vprašaj dostopnost zdravstvenih storitev, standarde zdravljenja, ki so ponekod že danes problem, potrebujemo pa tudi boljši nadzor nad stroški, so še zapisali v zavarovalnici.

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bi zagotovo prinesla izpad določenega dela premije, ki jo zbere zavarovalnica Adriatic Slovenica, so prepričani v tej zavarovalnici. Kot so pojasnili za STA, že več kot 20 let ponujajo poleg dopolnilnega tudi različna dodatna zdravstvena zavarovanja, ki zavarovancu nudijo večjo finančno in zdravstveno varnost v času bolezni ali nezgod, saj se lahko nanašajo tudi na dodatne storitve, ki niso predmet obveznega zavarovanja. Trenutno ima z Adriatic Slovenico sklenjeno vsaj eno od takšnih dodatnih zdravstvenih zavarovanj več kot 70.000 zavarovancev.

Predsednik Vzajemne Aleš Mikeln je v pogovoru za Večerovo prilogo V soboto povedal, da so lani vse tri zavarovalnice zbrale za dopolnilno zdravstveno zavarovanje 524 milijonov evrov in za škode plačale 484 milijonov evrov. "Razlika je znašala 40 milijonov evrov. Ker smo plačale tudi 13 milijonov evrov davkov in prispevkov, je vsem trem ostalo 27 milijonov evrov," je pojasnil Mikeln.