c S
Vlagatelji na evropskih borzah previdni 06.11.2019 11:11 Frankfurt/London/Pariz, 06. novembra (STA) - Trgovanje na pomembnejših evropskih borzah se je danes začelo zadržano, vlagatelji so v pričakovanju novih vesti glede usode ameriško-kitajskega trgovinskega dogovora previdni.

Potem ko so v preteklih dneh odmevale novice o napredku v trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko, novih vesti zdaj ni. Vlagatelji upajo, da bi lahko bil še ta mesec podpisan delnic sporazum o trgovinskih odnosih, kar je napovedal Washington, toda Peking želi v zameno za podpis umik ameriški carin na kitajski izvoz.

S podpisom sporazuma bi se končala 16-mesečna trgovinska vojna med državama, ki je povzročila upočasnitev rasti obeh gospodarstev.

Indeks najpomembnejših evropskih podjetij Eurostoxx 50 je trenutno na izhodiščni vrednosti. Na borzi v Londonu je osrednji indeks FTSE 100 0,21 odstotka nižje, indeks DAX 30 na borzi v Frankfurtu se je znižal za 0,07 odstotka, indeks CAC 40 pa za 0,04 odstotka.

Na večini azijskih borz so se tečaji delnic danes v povprečju znižali, je pa v Hongkongu osrednji indeks Hang Seng medtem znatno pridobil.