c S
Na parlamentarnih odborih odločitvi, ključni za usodo partnerstva vlade in Levice 06.11.2019 07:42 Odbora DZ za zdravstvo in za finance bosta danes obravnavala zakonska predloga Levice za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje. Če jih koalicija ne bo podprla, bodo v Levici to razumeli kot konec njihovega sodelovanja z vlado.

Odbor za zdravstvo bo obravnaval predlog novele zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki odpravlja sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ga prenaša v obvezno zdravstveno zavarovanje. Novela med drugim predvideva tudi uvedbo prispevka na kapitalske dohodke po stopnji 7,36 odstotka.

Odbor za finance pa bo obravnaval novelo zakona o prispevkih za socialno varnost, ki ureja dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje. Med drugim bi za eno odstotno točko prispevno stopnjo dvignili zaposlenim, delodajalcem pa za 1,6 odstotne točke.

Z zakonodajnimi spremembami bi po navedbah Levice Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zagotovili dodatna sredstva v višini 566,3 milijona evrov. Levica bo dopoldne ponovno predstavila razloge za ukinitev dopolnilnega zavarovanja in v DZ predala okoli 11.000 podpisov podpore svoji nameri.

Vlada se je izrekla proti predlogoma. Po njeni oceni namreč ne rešujeta dolgoročne finančne vzdržnosti sistema zdravstvenega varstva z zagotovitvijo stabilnih in zadostnih virov financiranja. Namesto tega je minister za zdravje Aleš Šabeder predstavnikom koalicije v ponedeljek predstavil drugačen predlog ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja z uvedbo obvezne pavšalne dajatve, ki bi se stekala na ZZZS.

Vladne partnerice predlog, ki je le prvi korak k prenovi plačevanja zavarovanja, načeloma podpirajo. Tako je pričakovati, da predlogov Levice danes ne bodo podprle. Koordinator Levice Luka Mesec pa je že napovedal, da bodo ob takem razpletu lahko le še ugotovili, da je vlada s tem odstopila od sporazuma o sodelovanju z njimi.

Premier Marjan Šarec je sicer Levico pozval k prekinitvi politike ultimatov, saj si želi nadaljnjega sodelovanja z njimi.

Ljubljana, 06. novembra (STA)
Foto: STA