c S
Prenos nasledstva v družinskih podjetjih velik izziv 05.11.2019 21:27 Ljubljana, 05. novembra (STA) - Prenos nasledstva v družinskih podjetjih v Sloveniji predstavlja velik izziv, so se strinjali udeleženci okrogle mize Potomec ali menedžer? S kom nadaljevati uspešno podjetniško pot?, ki jo je danes v Ljubljani organiziral Klub slovenskih podjetnikov (SBC). Predstavniki naslednikov so kot primer uspešne prakse izpostavili družinsko ustavo.

Prvi mož družbe Postojnska jama Marjan Batagelj je pojasnil, da ne verjame v obstoj modela prenosa nasledstva. Vodenja več podjetij - sam jih ima sedem - lahko naslednika učiš prek kontrolinga, verjame. Pri menedžerjih od zunaj obstaja nevarnost, da uničijo odnose, družinski člani pa poznajo tvoj vrednosti sistem in se ga lahko držijo, je dodal.

Svojih dveh hčera ni želel siliti v prevzem podjetja, se mu je pa ena od njiju letos pridružila in delata v isti pisarni, kjer so ji na voljo vse informacije. Odločitev o tem, ali bi prevzela nadzor ali vodenje, še ni padla, Batagelj pa ne izključuje možnosti, da bo šlo vse na trg. "Mislim pa, da je to čisto čisto zadnja možnost," je ocenil.

Pri prenosu lastništva je velika razlika, če imaš več majhnih ali eno močno podjetje, je izpostavil direktor 11 podjetij, med njimi Dane, Plaste in Gee, Franc Frelih, sicer oče štirih otrok. Otroke bi rad naučil upravljanja s celoto, zato načrtuje oblikovanje holdinga ali podobne lastniške oblike.

Po njegovih besedah je sicer lahko velika nevarnost to, da otroci nimajo dovolj zaupanja, da bi dosegli to, kar je uspelo njim.

Direktor družinskega podjetja Nektar Natura Tomaž Lah želi svojim petim otrokom omogočiti, da sami ugotovijo, kaj si želijo v življenju. Ni jim želel dajati le najtežjega počitniškega dela, temveč jih je pošiljal tudi na obiske sejmov, da so spoznali lepše strani posla.

Odločitev o prihodnjem vodenju podjetja tudi pri njih še ni padla. "Ne verjamem, da se da podjetnike vzgojiti, naučiti. Če bodo začutili v sebi to željo, strast, ki jo imamo podjetniki, bo super, če ne pa malo drugače super," je komentiral.

Generacijo naslednikov je predstavila direktorica podjetja Nieros metal Denise Kramljak. V menedžmentu se je kalila v velenjskemu Gorenju, kar si šteje v plus, saj v domačem podjetju "obstaja neko spoštovanje, zaradi katerega se ti sodelavci ne upajo povedati vsega". Vodenje domačega podjetja je prevzela po sili razmer, ker se direktor, ki so ga imenovali, ni obnesel. Družina si je sicer želela ostati le v nadzorni funkciji.

Domače podjetje je spremljala od malih nog, zelo pomembno se ji zdi, da je "doze" podjetniškega znanja po malem dobivala od vrtca dalje. Zdaj je nadrejena očetu, ki vodi komercialo, kar je tudi lahko izziv, je pojasnila.

Ena od družinskih naslednikov v podjetju Lotrič Meroslovje Maja Lotrič je pojasnila, da so nasledstvo izpeljali prek družinske ustave. Gre za dokument, ki ne stoji pred sodiščem, se pa na njegovi podlagi pripravi družbeniško pogodbo, oporoko, darilno pogodbo. "Drži pred mamo in očetom, to je dovolj za nas, nihče ne želi, da je mama tiho, ker je takrat nekaj narobe," se je pošalila.

"Podjetja naj bodo v rokah tistih, ki so sposobni, si to želijo in poznajo podjetje, je menila in dodala, da je Lotrič Meroslovje v le nekaj letih po izpeljavi nasledstva močno zraslo.

Z družinsko ustavo so težavo uspešno razrešili tudi v podjetju Jezeršek gostinstvo, je potrdil eden od družinskih naslednikov Martin Jezeršek.

"Funkciji lastnika in direktorja je treba z vidika higiene smiselno čim prej ločiti," pa je poudaril direktor poslovanja z malimi in srednjimi podjetji v NLB Andrej Meža. Kot je opozoril, je v družinskih podjetjih to pogosto ista oseba, ki je zato teoretično sama s seboj v konfliktu, to pa ni najbolje, ko se podeljuje bonitetno oceno, je povedal.

Urejeno nasledstvo je za banko pomembno tudi, ko nastopa kot finančni svetovalec, ki želi maksimizirati vrednost podjetja. Če denimo pride do primera prodaje družinskega podjetja, je lahko zaradi odprtega vprašanja na tem področju cena neoptimalna, je dodal.