c S
V participativnem proračunu bo postojnska občina izvedla 28 projektov 05.11.2019 21:19 Postojna, 05. novembra (STA) - V Občini Postojna so za participativni proračun izglasovali 28 predlaganih projektov, ki jih bodo uresničili v prihodnjih dveh letih. V proračunih za leti 2020 in 2021 bo za izglasovane projekte na voljo po 100.000 evrov.

Občani so za odločanje v prvem participativnem proračunu predlagali 122 projektov, od katerih je komisija, ki jo je v začetku leta imenoval postojnski župan Igor Marentič, izbrala 53 predlogov. O njih so na glasovanju, ki je potekalo 3. novembra, odločali občani in izbrali dobro polovico vseh predlaganih projektov, je v današnji izjavi povedala direktorica postojnske občinske uprave Marina Rebec.

Občino Postojna so za uresničevanje participativnega proračuna razdelili na štiri enote, ki so vsaka posebej odločale o svojih predlogih projektov. Na območju Postojne so izglasovali devet projektov, na območju Prestranka sedem, za območji Hruševja ter Planine in Studenega pa v vsakem po šest projektov.

Prebivalci Postojne so podprli miroljubni shod za zaščito narave in pitne vode, postavitev hišic za prostoživeče mačke, postavitev ležečih policajev v naselju Zeleni biser, sklenjeno kolesarsko pot po poteh okoli Soviča, drevesa za prihodnost in postavitev orodij za ulično vadbo, razširitev vaške ceste v naselju Stara vas, ureditev javnih stranišč v kraju Veliki Otok ter osvetlitev otroškega in športnega igrišča v Zagonu.

Na območju Prestranka so volivci izglasovali ureditev gozdne makadamske kolesarske poti v Grobiščah, postavitev spominskega obeležja Davorinu Boletu v Kočah, nakup sedežne kosilnice za strme terene javnih površin v naselju Orehek, ureditev peš poti in kolesarske steze v Prestranku, obnovo košarkaškega igrišča pri osnovni šoli v Prestranku, v Rakitniku pa ureditev peš poti in kolesarske steze ter ohranitev tradicionalnega koledovanja v tamkajšnji krajevni skupnosti.

Na območju Hruševja so izglasovali obnovo Napoleonovega mostu na pešpoti v Zagoričah, prenovo jurčka pri balinišču v Hraščah, postavitev info table, klopce in koša za smeti v Slavinju, obnovo starega napajalnega korita v Šmihelu pod Nanosom, nakup ter postavitev vrtne ute na tamkajšnjem balinišču in obnovo dveh vodnjakov v vasi Velika Brda.

Na območju Planine in Studenega so prebivalci izglasovali postavitev ograje okrog otroškega igrišča na Belskem, stalno označitev in urejanje poti na kolesarski poti MTB Erazem, ureditev podpornega zidu v Gorenjah, sanacijo prostorov v Kulturnem domu Miroslava Vilharja v Planini, v Studenem pa bodo porušili staro mrliško vežice in uredili vodno zajetje Kotanja.

Udeležba na glasovanju je bila pričakovana in je znašala okrog šest odstotkov, je še dejala Rebčeva.