c S
Komisija DS podpira predlog veta na ukinitev dodatka za delovno aktivnost 05.11.2019 14:47 Ljubljana, 05. novembra (STA) - Komisija DS za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide je na današnji seji podprla veto na novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, s katero vlada ukinja dodatek za delovno aktivnost. O vetu, ki ga predlaga interesna skupina delojemalcev, bo sicer državni svet (DS) odločal na izredni seji, ki jo bodo začeli ob 15. uri.

Od devetih navzočih članov komisije je podporo vetu izreklo šest članov, trije pa so bili proti.

Predstavniki delojemalcev v DS se po besedah državne svetnice in predsednice Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidije Jerkič za veto zavzemajo, ker so prepričani, da spremembe ne bodo vodile v hitrejšo aktivacijo upravičencev do denarne socialne pomoči, temveč v poslabšanje njihovega socialnega in materialnega položaja ter v večjo izpostavljenost revščini in socialni izključenosti.

"Če res prihaja do zlorab pri prejemanju dodatka, naj se poišče tiste, ki ga zlorabljajo, in naj se jim dodatek vzame, ne pa da se ga jemlje vsem po vrsti," je dejala. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti namreč kot argument za ukinitev dodatka navaja tudi, da prihaja do zlorab.

Državni svetnik Tomaž Horvat je dejal, da dodatek prejemnike spodbuja k aktivnosti, predvsem pa k socialni vključenosti, kar je za mnoge zelo pomembno. "Zato ne bo nič slabega, če vlada še enkrat premisli o predlaganem ukrepu," je dejal.

Predstavnica ministrstva za delo Valentina Vehovar pa je ukinitev zagovarjala. Dodatek namreč ni več učinkovito sredstvo za vključevanje nezaposlenih v delo, poleg tega tudi ni več potreben, saj je bil uveden kot socialni korektiv zaradi nizke denarne socialne pomoči, ki pa se je v zadnjih letih precej zvišala, je dejala.

Novela zakona, ki jo je DZ sprejel minuli teden, predvideva ukinitev dodatka za delovno aktivnost, ki je del denarne socialne pomoči. Takšno rešitev so predlagali na ministrstvu za delo z argumentom, da dodatek nima enakega učinka kot ob uvedbi leta 2012 in ljudi ne spodbuja k zaposlovanju, ampak povzroča neaktivnost v času, ko na trgu primanjkuje delovne sile.

Sprejemanje zakonske novele so do zdaj spremljali glasni pozivi nevladnih organizacij, naj DZ dodatka ne ukine, med parlamentarnimi strankami pa so predlogu nasprotovali v Levici in SD.

Danes se je z izjavo za javnost oglasilo tudi sedem sindikalnih central, ki opozarjajo, da bo ukinitev dodatka prizadela predvsem tiste, ki že zdaj živijo na robu ali pod pragom tveganja revščine. V nasprotju z ministrstvom menijo, da dodatek kljub spremenjenim okoliščinam pri zaposlovanju še vedno predstavlja "zelo uspešen ukrep pri ponovni vključitvi na trg dela, predvsem pri dolgotrajno brezposelnih osebah".

Kot izjemno problematičen izpostavljajo tudi ukrep iz novele, po katerem se posamezniku denarna socialna pomoč zniža, v kolikor se po izpolnitvi pogojev ne vključi v program javnih del. Takšna rešitev je nesistemska, neustrezna in nekonsistentna, so prepričani v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, Pergamu, Konfederaciji sindikatov javnega sektorja, KNSS - Neodvisnosti, Solidarnosti, Konfederaciji sindikatov 90 in Alternativi.

Državni svetniki bodo o predlogu veta odločali na popoldanski seji. Če bodo veto izglasovali, bo moral DZ o noveli odločati znova. V tem primeru bo podpora predlogu vprašljiva, saj bi za sprejem novele moralo glasovati vsaj 46 poslancev, minuli teden pa jih je za glasovalo le 34.