c S
Slovenija septembra z eno najvišjih rasti cen industrijskih izdelkov 05.11.2019 11:38 Luxembourg, 05. novembra (STA) - Cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih so se v območju z evrom in tudi v celotni EU septembra na mesečni ravni zvišale za 0,1 odstotka. Na letni ravni je bil opaziti padec, kar pa ne velja za Slovenijo, kažejo podatki Eurostata. Od lanskega do letošnjega septembra so se namreč te cene zvišale za 2,1 odstotka, kar je ena najvišjih rasti.

Glede na industrijsko panogo so se v državah z evrom septembra na mesečni ravni najbolj zvišale cene v energetskem sektorju, in sicer za 0,5 odstotka. Brez upoštevanja energetskega sektorja bi cene v industrijski proizvodnji na mesečni ravni ostale nespremenjene. Enako velja za celotno EU, kjer so se cene v energetskem sektorju septembra zvišale za 0,2 odstotka.

Med državami članicami so najvišjo rast cen industrijskih izdelkov pri proizvajalcih septembra zabeležile Grčija (+1,2 odstotka), Madžarska (+0,7 odstotka), Belgija in Hrvaška (vsaka po +0,5 odstotka), največje padce pa Latvija (-1,3 odstotka), Ciper (-0,8 odstotka) in Danska (-0,7 odstotka). V Sloveniji so ostale na avgustovskih ravneh.

Na letni ravni pa so se cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih septembra znižale za 1,2 odstotka v državah z evrom in za 0,7 odstotka v celotni EU. Največ so k temu padcu prispevale cene v energetskem sektorju, odkoder so proizvajalci poročali o znižanju svojih cen za 6,1 oz. 5,7 odstotka. Pocenilo se je tudi blago za vmesno porabo, medtem so so se druge vrste industrijskih izdelkov v zadnjih 12 mesecih podražile.

Najbolj so se cene industrijskih izdelkov pri proizvajalcih na letni ravni znižale na Danskem (-4,0 odstotka), v Španiji (-3,3 odstotka) in na Portugalskem (-2,7 odstotka), najbolj pa so porasle v Bolgariji (+4,5 odstotka), Romuniji (+4,2 odstotka), na Madžarskem (+2,4 odstotka) in že omenjeni Sloveniji (2,1 odstotka).