c S
Previden začetek trgovanja na evropskih borzah 05.11.2019 10:10 Frankfurt, 05. novembra (STA) - Osrednje evropske borze so nov trgovalni dan začele blizu izhodišč. Potem ko so v ponedeljek sklenile z visokimi rastmi, so vlagatelji danes bolj zadržani, poročajo tuje tiskovne agencije. V ospredju zanimanja ostaja razreševanje trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je bil ob 9.45 na ravni 3662 točk, kar je 0,07 odstotka manj kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je doslej nazadoval za 0,04 odstotka, pariški CAC 40 pa za 0,08 odstotka. Londonski FTSE 100 medtem beleži 0,02-odstotno rast. Züriški SMI trenutno izgublja 0,37 odstotka, dunajski ATX pa pridobiva 0,13 odstotka. Milanski FTSE Mib izgublja 0,04 odstotka.

Tečaj evra je šel doslej navzdol za 0,02 odstotka. Trenutno je tako treba na borzi v Frankfurtu za evro odšteti 1,113 dolarja.

Na evropskem borznem parketu je osrednja pozornost še vedno namenjena razpletanju ameriško-kitajskega trgovinskega spora. V Washingtonu in Pekingu upajo, da bo t. i. trgovinski sporazum prve faze podpisan do konca tega meseca.

Poleg tega so iz ameriške prestolnice v ponedeljek sporočili, da bodo ameriška podjetja v kratkem dobila dovoljenje za prodajo komponent kitajskemu tehnološkemu velikanu Huawei, kar predstavlja novo znamenje popuščanja napetosti med največjima gospodarstvoma na svetu.

Časnik Financial Times pa piše, da ameriške oblasti razmišljajo tudi o umiku carin na 112 milijard dolarjev kitajskega uvoza, ki jih je ameriški predsednik Donald Trump uvedel v začetku septembra.

Vlagatelji se ob vseh teh novicah nadejajo, da se trgovinska vojna, ki jo ZDA in Kitajska bijejo že 16 mesecev in je povzročila ohlajanje gospodarstva na svetovni ravni, bliža koncu.

Ugodno odmeva tudi objava britanskega koncerna Associated British Foods, sicer tudi lastnika modne verige Primark, ki je v poslovnem letu do 14. septembra zabeležil enoodstotno rast prilagojenega dobička iz poslovanja in dvoodstotno rast prihodkov. Dobiček je tako nanesel 1,42 milijarde funtov, prihodki pa 15,8 milijarde funtov.

Delnicam družbe se tako danes po pojasnilih analitikov obeta najboljši dan v desetih mesecih.

Borze v Aziji so danes sklenile z občutnimi skoki. Tokijski indeks Nikkei je napredoval za 1,76 odstotka in sklenil najvišje v skoraj 13 mesecih, šanghajski osrednji indeks pa za 0,54 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je šel navzgor za 0,49 odstotka, seulski Kospi pa za 0,58 odstotka. Avstralski All Ordinaries je medtem pridobil 0,17 odstotka.