c S
Evropske borze sklenile z močnimi skoki; evro cenejši, nafta dražja 05.11.2019 07:30 Frankfurt, 04. novembra (STA) - Osrednje evropske borze so prvi trgovalni dan tega tedna sklenile z visoko rastjo. Optimizem vlagateljev izhaja predvsem iz podatkov o stanju na trgu dela v ZDA, sicer največjem gospodarstvu na svetu, ugodno pa odmeva tudi potek dogodkov v smeri podpisa delnega trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko. Evro se je pocenil, nafta pa podražila.

Ameriško ministrstvo za delo je v petek objavilo, da je tamkajšnje gospodarstvo oktobra neto ustvarilo 128.000 novih delovnih mest, kar je precej nad pričakovanji. Stopnja brezposelnosti se je sicer v primerjavi s septembrom zvišala, a le za 0,1 odstotne točke na 3,6 odstotka.

Gre za že drugo prijetno presenečenje v kratkem. Minulo sredo so namreč na ameriškem ministrstvu za trgovino pojasnili, da se je gospodarska rast ZDA v tretjem letošnjem četrtletju kljub bolj pesimističnim pričakovanjem ohladila le za malenkost. Bruto domači proizvod (BDP) je v obdobju od julija do septembra porasel za 1,9 odstotka, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v drugem četrtletju.

Medtem pa ZDA beležijo tudi napredek v smeri podpisa t. i. trgovinskega sporazuma prve faze s Kitajsko. Kitajski namestnik premierja in glavni trgovinski predstavnik Liu He je konec tedna sporočil, da trgovinski pogovori z Washingtonom tečejo naprej. V petek je govoril z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem in ameriškim finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom, obe strani pa sta pogovore označili za "konstruktivne".

Na borznem parketu je večji odmev zabeležila še novica, da bo letalska skupina IAG, ki pod svojim okriljem med drugim združuje British Airways in Iberio, prevzela še eno špansko letalsko družbo. Za milijardo evrov bo namreč kupila letalskega prevoznika Air Europa ter s tem razširila svojo ponudbo letov v Latinsko Ameriko in na Karibske otoke.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je danes zvišal za 1,14 odstotka in trgovanje končal pri 3665,21 točke.

Frankfurtski indeks DAX je napredoval za 1,35 odstotka na 13.136,28 točke, pariški indeks CAC 40 za 1,08 odstotka na 5824,30 točke, londonski indeks FTSE 100 pa za 0,92 odstotka na 7369,69 točke.

Indeks FTSE Mib je šel v Milanu navzgor za 1,64 odstotka, indeks ATX na Dunaju je zabeležil 1,92-odstotno rast, indeks SMI v Zürichu pa se je okrepil za 0,83 odstotka.

Optimistično je tudi trgovanje na drugi strani Atlantika. Industrijski indeks Dow Jones je bil tri ure in pol pred koncem trgovanja na 0,37 odstotka višji ravni kot v petek, širši indeks S&P 500 je napredoval za 0,39 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa za 0,48 odstotka vrednosti.

Evro medtem izgublja. Za skupno evropsko valuto je bilo treba ob 18.45 na borzi v Frankfurtu odšteti 1,1145 dolarja, kar je 0,18 odstotka manj kot ob koncu petkovega trgovanja. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,1158 evra (v petek pri 1,1139 evra).

Cene nafte pa se močno zvišujejo. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte, ki bo dobavljena decembra, je bilo treba na borzi v New Yorku pozno popoldne po evropskem času odšteti 57,08 dolarja, kar je 1,57 odstotka več kot v petek. V Londonu so se januarske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 1,28 odstotka na 62,48 dolarja.