c S
DS danes o vetu na ukinitev dodatka za delovno aktivnost 05.11.2019 10:46 Ljubljana, 05. novembra (STA) - Državni svetniki bodo danes odločali, ali bodo vložili odložilni veto na novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih, s katero se ukinja dodatek za delovno aktivnost. Če bodo veto izglasovali, bo moral DZ o zakonski noveli odločati znova, v tem primeru pa je usoda predloga še negotova.

Zakon, ki ga je DZ sprejel minuli teden, predvideva ukinitev dodatka za delovno aktivnost kot del denarne socialne pomoči. Takšno rešitev so predlagali na ministrstvu za delo z argumentom, da dodatek nima enakega učinka kot ob uvedbi leta 2012 in ljudi ne spodbuja k zaposlovanju, ampak povzroča neaktivnost v času, ko na trgu primanjkuje delovne sile.

Sprejemanje zakonske novele so spremljali glasni pozivi nevladnih organizacij, naj DZ dodatka ne ukine, med parlamentarnimi strankami pa so predlogu najostreje nasprotovali v Levici, proti so bili tudi v SD. Vladi so očitali, da je predlagala protisocialen ukrep.

Takšnemu stališču so se pridružili tudi predstavniki delojemalcev v državnem svetu, ki so predlagali odložilni veto. Kot so zapisali v predlogu, spremembe ne bodo vodile v hitrejšo aktivacijo upravičencev do denarne socialne pomoči, temveč v poslabšanje njihovega socialnega in materialnega položaja in v večjo izpostavljenost revščini in socialni izključenosti. Do predloga interesne skupine se bo sicer še pred izredno sejo DS opredelila komisija za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide.

Če bo DS danes veto izglasoval, bo moral DZ o noveli odločati znova. V tem primeru bo podpora predlogu vprašljiva, saj bi za sprejem novele moralo glasovati vsaj 46 poslancev, minuli teden pa jih je za glasovalo le 34. Za novelo so glasovali poslanci LMŠ, SMC, DeSUS in SNS. V SDS so se glasovanja vzdržali, prav tako večina poslancev NSi. Proti so bili v SD in Levici, poslanci SAB pa so glasovali različno.