c S
Ob evropskem dnevu enakega plačila vnovič poziv k premostitvi plačne vrzeli med spoloma 04.11.2019 12:57 Bruselj, 04. novembra (STA) - Danes obeležujemo evropski dan enakega plačila, ob katerem je tudi tokrat slišati poziv, da se plačna vrzel med spoloma končno zapre. Ženske v EU v povprečju na uro zaslužijo 16 odstotkov bruto manj od moških, kar dejansko pomeni, da vsako leto v primerjavi z moškimi dva meseca delajo zastonj.

To pomeni tudi, da ženske za vsak evro, ki ga zaslužijo moški, zaslužijo le 84 centov, kažejo podatki Evropske komisije. Stanje se sicer izboljšuje, a le izjemno počasi. Plačna vrzel med spoloma se je namreč v EU v zadnjih sedmih letih skrčila le za odstotek.

Plačne vrzeli med spoloma se po EU močno razlikuje, a ene izmed najvišjih imajo članice z najmočnejšimi gospodarstvi - v Nemčiji je na primer plačna vrzel 21-odstotna, le 0,2-odstotne točke je nižja v Veliki Britaniji, v Avstriji znaša skoraj 20 odstotkov, v Franciji pa dobrih 15 odstotkov.

Plačna vrzel je sicer najvišja v Estoniji, kjer znaša 25,6 odstotka, sledi ji Češka, kjer je 21,1-odstotna. Najnižjo plačno vrzel ima Romunija, in sicer 3,5-odstotno, s petodstotno vrzeljo ji sledita Luksemburg in Italija.

V Sloveniji znaša plačna vrzel osem odstotkov, s čimer se uvrščamo na šesto mesto med članicami. A hkrati v Sloveniji plačna vrzel narašča najhitreje med članicami, saj je bila še v letu 2010 pri zgolj 0,9 odstotka, so na primer opozorili na mednarodni konferenci, ki je junija v Ljubljani potekala na to temo.

Iz podatkov Evropske komisije pa med drugim izhaja tudi, da se plačna vrzel s starostjo le še povečuje. V Španiji na primer tako plačna vrzel med spoloma pri mlajših od 25 let znaša 7,5 odstotka, pri tistih med 55. in 64. letom starosti že 22,5 odstotka, medtem ko je pri starejših od 64 let že skoraj 45-odstotna.

V Bruslju so v zloženki o plačni vrzeli med spoloma opozorili tudi, da ženske še vedno pogosteje delajo v slabše plačanih sektorjih, redkeje napredujejo in so premalo zastopane na vodstvenih položajih - predsednic uprav vrhunskih družb je na primer manj kot 6,9 odstotka.

Še vedno ženske opravijo tudi več neplačanega dela, kot sta skrb za otroke ali gospodinjstvo, in zaradi skrbi za druge tudi večkrat prekinejo kariero.

Ženske na koncu zaradi plačne vrzeli med spoloma, manj oddelanih plačanih ur in več prekinitev kariere v povprečju na leto zaslužijo 39,6 odstotka manj od moških. To pomeni tudi, da manj denarja namenjajo za varčevanje in naložbe ter posledično vodi v nižje pokojnine. Vrzel med spoloma pri pokojninah je v uniji v povprečju pri 35,7 odstotka.

V organizaciji PES Ženske, ki je članica evropskih socialistov s ciljem boja za enakost spola, so ob današnjem dnevu predsednico prihodnje Evropske komisije Ursulo von der Leyen pozvali, naj končno zapre plačno vrzel med spoloma. V ta namen so sprožili posebno kampanjo pod imenom Dan neenakega plačila in von der Leynovi poslali posebej za to priložnost pripravljeno razglednico.

Kot je poudarila predsednica organizacije Zita Gurmai, ni dovolj le spolno uravnotežena Evropska komisija, temveč je treba ukrepati za enakost za vse ženske. Zato si želijo zagotovil, da se bo poleg nove komisarke za enakost spolov Helene Dalli tudi von der Leynova iskreno pridružila temu boju.