c S
Evropske borze začele z rastjo 04.11.2019 10:26 Frankfurt/Pariz/London, 04. novembra (STA) - Trgovalni dan na evropskih borzah se je začel optimistično. Vlagatelji pozdravljajo ugodne podatke z ameriškega trga dela, pa tudi izjave, da trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko ostajajo konstruktivni, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kitajski namestnik premierja in glavni trgovinski predstavnik Liu He je konec tedna sporočil, da trgovinski pogovori z Washingtonom tečejo naprej. V petek je govoril z ameriškim trgovinskim predstavnikom Robertom Lighthizerjem in finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom, obe strani pa sta pogovore označili za "konstruktivne", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriško gospodarstvo je medtem oktobra neto ustvarilo 128.000 novih delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa se je oktobra v primerjavi s septembrom medtem zvišala za 0,1 odstotne točke na 3,6 odstotka, je odmevalo v petek. Tudi ti podatki so razveselili borzne vlagatelje.

Okoli 9.30 se je indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 zviševal za 0,56 odstotka. V Frankfurtu je DAX pridobival 0,70 odstotka in v Parizu CAC 40 0,61 odstotka. V Londonu je bil FTSE 100 0,33 odstotka nad gladino.

Tečaj evra je ostal blizu izhodišča. Zjutraj je bilo treba za en evro na frankfurtski borzi odšteti 1,1159 dolarja, kar je 0,04 odstotka manj kot ob koncu minulega trgovalnega tedna. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra v petek postavila pri 1,1139 dolarja.

V zeleno so bile danes odete tudi azijske borze. Hongkonška je zaključila z 1,7-odstotno rastjo, šanghajska pa je pridobila 0,6 odstotka. Sydneyjska je pridobila 0,3 odstotka, singapurska 0,1 odstotka, mumbajska pa 0,1 odstotka. V Tokiu je bila borza zaradi praznika zaprta.