c S
Pred preiskovalno komisijo o delovanju DUTB tudi nekdanja prva moža NLB in Nove KBM 04.11.2019 07:32 Ljubljana, 04. novembra (STA) - Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki je z zaslišanji začela v začetku oktobra, bo danes zaslišala nekdanja prva moža NLB in Nove KBM Janka Medjo in Aleša Hauca ter nekdanjega člana sveta Banke Slovenije Janeza Fabijana.

Potem ko je komisija oktobra že zaslišala nekatere vidne predstavnike vlade, DUTB in Banke Slovenije v času sanacije bank konec leta 2013 in v začetku 2014, sta danes tako na vrsti takratna predsednika uprav največjih slovenskih bank, s katerih je bilo na DUTB prenesenih tudi največ slabih terjatev.

Poleg tega bo na vprašanja članov preiskovalne komisije odgovarjal tudi eden od članov najvišjega organa bančnega nadzornika v tistem obdobju, ki na različne načine še danes močno zaposluje del javnosti in politike.

Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v DUTB, ki jo vodi Jernej Vrtovec (NSi), je delo nastopila marca, z zaslišanji prič pa je začela v začetku oktobra.

Pri svojem delu se osredotoča na prenos bančnih terjatev na DUTB in na samo delovanje t. i. slabe banke. Pod drobnogled je vzela pripravo seznama prenesenih terjatev, njihovo vrednotenje in upravljanje z njimi ter tudi nekatere odmevne primere prodaj terjatev.

Pred komisijo so med drugim že nastopili tedanji državni sekretar na finančnem ministrstvu Mitja Mavko, nekdanji izvršni direktor DUTB Janez Škrubej, nekdanja članica sveta Banke Slovenije Stanislava Zadravec Caprirolo in še nekateri uslužbenci bančnega nadzornika ter NLB. Večinoma so zavrnili očitke, ki letijo na proces prenosa terjatev.