c S
Slovenija v Šanghaju tokrat kot dežela visokih tehnologij in zimskih športov 04.11.2019 07:29 Šanghaj, 04. novembra (STA) - Slovenija se bo tudi letos predstavila na kitajskem uvoznem sejmu CIIE, tokrat kot dežela visokih tehnologij in zimskih športov ter kot odlična partnerica pri pripravi na olimpijske igre 2022 v Pekingu. Na sejmu, ki bo vrata odprl v torek, se bo predstavilo 11 slovenskih podjetij, ogledal si ga bo tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

China International Import Expo (CIIE) bo letos potekal drugič in velja za prestižni gospodarski dogodek, namenjen tako predstavitvi izdelkov široke potrošnje kot tudi visokih tehnologij, so pred začetkom sejma, ki bo v torek vrata odprl v kitajski finančni in gospodarski prestolnici Šanghaj, zapisali v agenciji Spirit Slovenija.

Z nacionalnim in zimskim paviljonom ter s stalno razstavo izdelkov slovenskih podjetij se bo Slovenija kitajski poslovni javnosti predstavljala kot dežela visokih tehnologij, inovativnih izdelkov in storitev pa tudi kot odlična partnerica pri učinkoviti pripravi na izvedbo zimskih olimpijskih iger, ki jih bo leta 2022 gostila kitajska prestolnica, sicer že gostiteljica letnih olimpijskih iger leta 2008.

Odprtja letošnjega dogodka se bo udeležil tudi kitajski predsednik Xi Jinping. Iz Slovenije bo v Šanghaj odpotoval minister gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Direktorica agencije Spirit Slovenija Ajda Cuderman je pred začetkom sejma izpostavila, da si želi Slovenija izravnati negativno bilanco v blagovni menjav s Kitajsko, priložnost za povečanje menjave pa vidi ravno v nišnih industrijah in tehnologijah, ki jih kitajski proizvajalci težko kopirajo.

"Na dogodku bomo predstavili nekaj slovenskih tehnoloških presežkov, v luči prihajajočih zimskih olimpijskih iger v Pekingu leta 2022 pa bomo izpostavili tudi slovensko znanje in slovenska podjetja v industriji zimskih športov," je poudarila.

Svoje izdelke, inovativne rešitve in storitve bo predstavljalo 11 podjetij, in sicer Arctur, Arhel, Instrumentation Technologies, Istenič, KF Finance, Mare Santo, Mikropis Holding, Pipistrel, Steklarna Hrastnik, Unior in startup ZkotZ.

Spirit, ki organizira predstavitev Slovenije na sejmu, je ob tej priložnosti pripravil tudi predstavitveno brošuro udeleženih slovenskih podjetij, ker je za slovenska podjetja vstop na kitajski trg zelo specifičen, pa bo agencija skupaj z vodjo slovenskega konzulata v Šanghaju Milošem Prislanom pripravila še priročnik z opisom vseh postopkov za učinkovit vstop na ta trg.

Lani se je sicer na 30.000 kvadratnih metrov razstavnih površin na sejmu predstavljalo 3000 podjetij iz 130 držav, obiskalo pa ga je več kot 150.000 kitajskih kupcev.

Na Spiritu so v sporočilu zapisali še, da se bo zasnova nacionalnega paviljona na šanghajskem sejmu navezovala na koncept paviljona, s katerim se bo Slovenija predstavila na prihajajoči svetovni razstavi Expo v Dubaju. Na ta način želi država vizualno povezati oba dogodka ter s tem povečati prepoznavnost Slovenije in hkrati že na CIIE 2019 vzbuditi zanimanje za predstavitev Slovenije v Združenih arabskih emiratih prihodnje leto.

Po napovedih organizatorjev naj bi svetovno razstavo v Dubaju obiskalo več kot 25 milijonov obiskovalcev, od tega samo 30 odstotkov lokalnih, ostali pa naj bi prišli iz držav udeleženk, zaradi bližine si obetajo še posebej veliko število azijskih.