c S
Evropske borze začele z rastjo 01.11.2019 11:38 Frankfurt/Pariz/London, 01. novembra (STA) - Delniški indeksi na pomembnejših borzah po Evropi so današnje trgovanje začeli v zelenem. Tako sledijo trendu z večine azijskih borz, kjer so nepričakovano dobri podatki o rasti proizvodnje v kitajskih tovarnah zasenčili negotovost glede ameriško-kitajskega trgovinskega dogovora.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju z evrom Eurostoxx 50 je bil slabo uro po odprtju trga na 0,22 odstotka višji ravni kot ob koncu trgovanja v četrtek.

Frankfurtski indeks DAX je bil 0,35 odstotka v zelenem, pariški CAC 40 je pridobival 0,24 odstotka, londonski FTSE 100 je beležil 0,28-odstotno rast.

Dunajski ATX se je v tem času zvišal za 0,08 odstotka, milanski FTSE MIB za 0,20 odstotka, züriški SMI pa za 0,13 odstotka.

V Aziji je danes indeks v Šanghaju SSE Composite pridobil en odstotek, v Hongkongu Hang Seng 0,72 odstotka in v Seulu Kospi 0,80 odstotka. V Tokiu je indeks Nikkei 225 ob unovčevanju dobičkov in močnejšem jenu izgubil 0,33 odstotka. Singapurski STI je sklenil 0,12 odstotka nižje.

Do nove negotovosti glede ameriško-kitajskih odnosov je prišlo po sredinih izjavah ameriškega državnega sekretarja Mika Pompea, da je Kitajska "resnično sovražna" do ZDA in da bodo ZDA okrepile pritisk na Kitajsko na različnih področjih, in četrtkovem poročanju medija Bloomberg, da kitajski uradniki - kljub temu, da je dogovorjen podpis delnega dogovora - dvomijo, da bi lahko državi sklenili dolgoročni trgovinski sporazum.

Vzdušje so popravili podatki zasebne družbe Caixin, da je bila rast proizvodnje v kitajskih tovarnah v oktobru najvišja v zadnjih dveh letih. Uradni podatki o indeksu nabavnih menedžerjev (PMI) za proizvodnjo, objavljeni v četrtek, so sicer pokazali na upočasnitev aktivnosti v kitajskem proizvodnem sektorju.

Tečaj evra glede na dolar se je danes nekoliko zvišal. Na borzi v Frankfurtu je bilo treba okoli 10 ure odšteti 1,1160 dolarja, kar je 0,07 odstotka več kot ob koncu trgovanja v četrtek.