c S
Na newyorških borzah ob koncu trgovalnega tedna novi rekordi 01.11.2019 19:38 New York, 01. novembra (STA) - Trgovalni teden na newyorških borzah se je zaključil v optimističen vzdušju in v znamenju novih rekordov. Na rekordnih ravneh sta zaključila indeksa S&P 500 in Nasdaq. Na vlagatelje so pozitivno vplivali danes objavljeni podatki s trga dela ter spodbudne informacije glede ameriško-kitajskih trgovinskih pogovorov.

Širši indeks S&P 500 je tako pridobil en odstotek in končal pri novem rekordu 3066,91 točke. Tehnološki indeks Nasdaq je medtem poskočil za 1,1 odstotka na prav tako rekordnih 8386,40 točke. Industrijski indeks Dow Jones je medtem prav tako pridobil 1,1 odstotka, zaključna vrednost 27.347,36 točke pa je bila vsega 12 točk nižja od rekorda, poroča francoska tiskovna agencije AFP.

S tem se zaključuje večinoma optimističen teden na newyorških borzah, dobro voljo pa je danes še dodatno izboljšala objava najnovejših podatkov o ameriškem trgu dela, ki so presegli pričakovanja. Ameriško gospodarstvo je oktobra neto ustvarilo 128.000 novih delovnih mest, medtem ko so poznavalci napovedovali 80.000 novih delovnih mest. Ameriško ministrstvo za delo je nekoliko navzgor popravilo tudi podatke za prejšnja dva meseca. Stopnja brezposelnosti se je oktobra v primerjavi s septembrom medtem zvišala za 0,1 odstotne točke na 3,6 odstotka.

Zvečer pa je bila pozitivno sprejeta tudi informacija, da so kitajski in ameriški pogajalci opravili "konstruktiven" pogovor in dosegli kar nekaj napredka pri zadnjem usklajevanju trgovinskega dogovora med velesilama. Gre sicer šele za prvo fazo reševanja trgovinske vojne med državama, v nadaljevanju pa največji svetovni gospodarstvi čaka še veliko trdih orehov.

Te pozitivne novice so blagodejno vplivale tudi na cene nafte. Ob koncu newyorškega trgovanja je bilo treba za 159-litrski sod severnomorske nafte brent, ki bo dobavljena januarja, odšteti 61,60 dolarja, kar je 1,98 dolarja več kot ob koncu trgovanja v četrtek. Cena teksaške lahke nafte za dobavo v decembru je bila medtem pri 56,07 dolarja višja za 1,89 dolarja.

Cena zlata se medtem ni bistveno spremenila in je pri 1513 dolarjih za 31,1-gramsko unčo.