c S
Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom in EU oktobra navzdol 30.10.2019 14:11 Bruselj, 30. oktobra (STA) - Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU se je oktobra znova poslabšalo. Kazalnik zaupanja v gospodarstvo (ESI) se je v območju z evrom na mesečni ravni znižal za 0,9 točke na 100,8 točke, v EU pa prav tako za 0,9 točke na 99 točk, kažejo podatki Evropske komisije. Občutnejši je bil padec ESI v Sloveniji.

V območju z evrom je bil oktobrski padec posledica šibkejšega razpoloženja v industriji, storitvah, trgovini na drobno in med potrošniki. Razpoloženje v gradbeništvu se je medtem znatno izboljšalo.

Med večjimi gospodarstvi območja z evrom je ESI skoraj nespremenjen ostal v Nemčiji (-0,2 točke), Franciji (-0,1 točke), Italiji (+0,1 točke) in na Nizozemskem (+0,2 točke), znatno poslabšanje za je zabeležila Španija (-tri točke).

V celotni EU je padec kazalca nekoliko uspela zavreti Velika Britanija z rastjo v višini 1,8 točke, na Poljskem pa je vrednost padla za -1,9 točke.

Z vidika sektorjev se je razpoloženje enako kot v območju z evrom izboljšalo v gradbeništvu, razpoloženje med potrošniki pa se je poslabšalo. V primerjavi z območjem z evrom se je močneje poslabšalo zaupanje v storitvenem sektorju in trgovini na drobno. Zaupanje v industriji pa je ostalo nespremenjeno.

Kazalnik gospodarskega razpoloženja v Sloveniji se je oktobra znižal za 2,9 točke na 102,7 točke.

Kazalnik poslovnega okolja (BCI) se je medtem v območju evra okrepil za 0,04 točke na -0,19 točke.