c S
DZ noveliral zakon o matičnem registru 29.10.2019 19:17 Ljubljana, 29. oktobra (STA) - Državni zbor je s 46 glasovi za in 18 proti sprejel novelo zakona o matičnem registru. Novela zakon usklajuje z družinskim zakonikom in zakonom o partnerski zvezi ter odpravlja nekatere njegove pomanjkljivosti.

Kot je ob obravnavi novele minuli teden pojasnila državna sekretarka na notranjem ministrstvu Melita Šinkovec, novela odpravlja pomanjkljivosti pri vpisovanju matičnih dejstev v tujini. Omogoča, da se v matični register vpisujejo tudi spremembe osebnega stanja, nastale v tujini, na primer sprememba osebnega imena.

Upravičenost do vpogleda v podatke v matičnem registru novela omejuje na posameznika oziroma pooblaščeno osebo, upravičenost do pridobitve izpiska o umrli osebi pa na ožje družinske člane. Poleg tega spreminja pogoje, pod katerimi je mogoče posredovati podatke o umrli osebi. Z novelo se določa tudi pravna podlaga za povezovanje matičnega registra z evidencami drugih organov, kot so sodišča in centri za socialno delo, z namenom odprave administrativnih ovir.

Spremembe so po besedah državne sekretarke potrebne tudi zaradi implementacije zakona o partnerski zvezi, ki je uvedel partnersko zvezo. Uskladitev z družinskim zakonikom pa je potrebna, ker ta roditeljsko pravico poimenuje kot starševsko skrb, uvaja nov institut podelitve starševske skrbi sorodniku ter nadomešča institut odvzema poslovne sposobnosti s postavitvijo pod skrbništvo. Novi podatki se bodo vodili v matičnem registru v okviru podatkov o osebnem statusu posameznika.

V zakonu pa ni več prvotne rešitve, po kateri bi bilo pristojnemu organu vpisa rojstva v matični register dopuščeno, da izrazi dvom o verodostojnosti tuje listine o rojstvu, domnevne starše začasno vpiše v register in jih napoti na analizo DNK. Da je slednje ustavno sporno, je opozorila tudi parlamentarna zakonodajno-pravna služba, zato je matični odbor to rešitev iz predloga črtal.

Novelo zakona so v današnjem glasovanju podprli poslanci LMŠ, SD, SAB, SMC, DeSUS, SNS in predstavnika manjšin. Proti noveli so glasovali poslanci SDS. Poslanci Levice in večina poslancev NSi se je pri glasovanju o noveli vzdržalo.