c S
Skupina Adris v devetih mesecih z nižjim dobičkom in višjimi prihodki 29.10.2019 19:11 Zagreb/Rovinj, 29. oktobra (STA) - Hrvaška Adris Grupa, ki je med drugim lastnica petine Pozavarovalnice Sava, je v prvih šestih mesecih ustvarila 663 milijonov kun (89,6 milijona evrov) dobička, kar je 12 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Obenem je povečala celotne prihodke za štiri odstotke na 4,92 milijarde kun (664 milijonov evrov).

Družba, ki je zrasla na temelju tobačne tovarne v Rovinju, se po prodaji tobačnega dela ukvarja s turizmom, zavarovalništvom, živili in nepremičninami. Že dlje časa si prizadeva povečati lastniški delež v Pozavarovalnici Sava.

Krčenje dobička je posledica močnih investicijskih in akvizicijskih dejavnosti skupine lani in letos z namenom, da bi povečali dobičkonosnost in zagotovili dolgoročni trajnostni razvoj skupine. Stroški povečanja amortizacije, uvajanja novih turističnih izdelkov in sklenitve prestrukturiranja na ravni skupine znašajo 118 milijonov kun (16 milijonov evrov), so objavili danes na spletni strani družbe.

Kot so dodali, so prihodki od prodaje blaga in storitev v prvih devetih mesecih znašali 4,34 milijarde kun (586 milijonov kun), kar je sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Turistično podjetje Maistra, ki vključuje tudi dubrovniški hotel Hilton, je imelo v tem obdobju za odstotek višje prihodke od prodaje nočitev kot pred letom dni. Povprečne cene namestitve so bile za šest odstotkov višje, kar je pripeljalo do povečanja prihodkov podjetja za sedem odstotkov. Neto dobiček se je zvišal za štiri odstotke na 373 milijone kun (50,4 milijona evrov).

V Adrisu so napovedali, da pripravljajo skoraj štiri milijarde kun (540 milijonov evrov) vreden strateški načrt za turistični del skupine do leta 2024. Med drugim nameravajo izgraditi nove namestitve in urediti obstoječe v Rovinju, Vrsarju, Dubrovniku in Zagrebu.

Izpostavili so tudi, da je Croatia osiguranje vodilna zavarovalniška družba na hrvaškem trgu s 27,9-odstotnim deležem. V prvih devetih mesecih beleži 280 milijonov kun (37,8 milijona evrov) čistega dobička. Devetmesečni dobiček tovarne za predelavo rib Cromaris pa znaša 13,2 milijona kun (1,8 milijona evrov).