c S
Lagardovi rokavica vržena že pred nastopom funkcije predsednice ECB 29.10.2019 19:11 Frankfurt, 29. oktobra (STA) - Guverner nemške centralne banke Jens Wiedmann je danes opozoril, da Evropska centralna banka (ECB) denarne politike ne bi smela uporabiti kot orožja v boju proti podnebnim spremembam. S tem se je zoperstavil cilju Christine Lagarde, da ozeleni denarno politiko ECB, in to še preden je prevzela žezlo. Funkcijo predsednice ECB bo zasedla 1. novembra.

"Zaznavam zelo kritične klice k zeleni denarni politiki," je na konferenci v Frankfurtu danes dejal prvi mož nemške centralne banke Bundesbank. Hkrati je te klice zavrnil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Program t. i. zelenih obveznic bi bil po njegovem mnenju v nasprotju s Pogodbo o EU, ki zahteva, da so oblikovalci denarne politike "tržno nevtralni".

Opozoril je še, da bi bil lahko evrosistem, ki ga sestavljajo ECB in centralne banke 19 evrskih držav, v primeru, da bi moral zaradi doseganja inflacijskih ciljev izdajati obveznice, hkrati pa pod pritiskom kupovati zelene obveznice, v konfliktu interesov.

Wiedmann je tako Lagardovi že vrgel rokavico. Francozinja, ki bo mesto predsednice ECB zasedla v petek, se je namreč pred Evropskim parlamentom minuli mesec odločno zavzela za ozelenitev monetarne politike in spomnila, da je na čelu Mednarodnega denarnega sklada dosegla, da so podnebne spremembe opredelili kot makrobonitetno oziroma sistemsko tveganje.

Zelo konkretna ni želela biti, je pa izpostavila, da je eden od vzvodov jasen signal, da bo v prihodnje poudarek na naložbah v zeleno, ter da bi moral biti boj proti podnebnim spremembam vključen med cilje osrednje finančne ustanove v območju evra.